Congres Palliatieve Zorg in Transitie: Michel de Hond - Het Levensverhaal

Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024
Congres Palliatieve Zorg in Transitie: Michel de Hond - Het Levensverhaal
Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024

Stichting Komma zet zich in om het levensverhaal van mensen met een ongeneeslijke ziekte op beeld vast te leggen, zodat hun kinderen op elk willekeurig moment in de toekomst dit terug kunnen kijken. Doordat al deze herinneringen en verhalen worden vastgelegd, kunnen ouders symbolisch voortleven en wordt er een komma, in plaats van een punt, achter hun leven gezet.

Op zeer jonge leeftijd verloor Michel de Hond zijn moeder Jasmin en later zijn broer Marc aan een ongeneeslijke ziekte. Toen Marc wist dat hij niet lang meer te leven had, bespraken de broers wat zij het meest misten aan hun moeder. Hun antwoord was dat ze geen eigen beeld van haar konden maken. Dit inspireerde hen om ervoor te zorgen dat Marc zijn eigen levensverhaal op camera kon vertellen voor zijn kinderen. Na de dood van zijn broer maakte Michel het tot zijn missie om dit mogelijk te maken voor alle ouders die weten dat ze hun kinderen niet zullen zien opgroeien. Daarom richtte hij Stichting Komma op.

Michel vertelt tijdens deze workshop welke impact het vertellen van deze levensverhalen op ouders en hun kinderen heeft en hoe dit kan bijdragen aan het omgaan van verlies en verdriet.

Michel de Hond is bestuurder van Stichting Komma