Congres Zorg in de stervensfase 2025: Menno de Bree

Auteur:
18.03.2025
Congres Zorg in de stervensfase 2025: Menno de Bree
Auteur:
18.03.2025

De illusie van maakbaarheid: omgaan met de grenzen van zorg

(doelgroep: iedereen)

In de zorg voor mensen in de stervensfase worden we dagelijks geconfronteerd met onze grenzen: de grenzen van medische mogelijkheden, van onze eigen draagkracht en van de behoefte om lijden op te lossen. Maar hoe verhoudt de zorg zich tot een wereld waarin controle en maakbaarheid als ideaalbeelden worden gezien?

Filosoof Menno de Bree neemt ons in zijn afsluiting mee in een reflectie over de onvermijdelijkheid van het levenseinde en hoe we daarmee omgaan, zowel als zorgverleners als mensen. Hij stelt kritische vragen over de manier waarop we proberen het sterven te benaderen, vanuit protocollen, ethische richtlijnen en technologische ontwikkelingen. Is het mogelijk om te accepteren dat niet alles oplosbaar is? En hoe kunnen we betekenis vinden in zorg die niet gericht is op genezing, maar op aanwezig zijn?

Met zijn scherpe inzichten, confronterende eerlijkheid en een vleug humor biedt De Bree een filosofische blik op wat het betekent om sterfelijkheid te omarmen. Zijn lezing daagt uit tot nadenken en nodigt uit om de paradox van de zorg te erkennen: we willen helpen, maar soms is er niets meer te ‘doen’ behalve er zijn.

Menno de Bree (1974) is filosoof en bekend om zijn prikkelende en onorthodoxe kijk op werk, leven en zingeving. Hij was jarenlang docent medische ethiek en filosofie aan het UMCG en schrijft columns voor onder andere Het Financieele Dagblad. Hij geeft veelgevraagde lezingen over werkdruk, ethische dilemma’s en de grenzen van menselijk handelen.