Connecting Communities: De sociale benadering van palliatieve zorg - Sander de Hosson en Iris van Bennekom

Auteur:
22.03.2024
Connecting Communities: De sociale benadering van palliatieve zorg - Sander de Hosson en Iris van Bennekom
Auteur:
22.03.2024

In deze inleiding laten Sander en Iris zien wat het betekent als mensen in de palliatieve fase van het leven zorg en ondersteuning ontvangen vanuit vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving. En waarom de samenwerking tussen zorgprofessionals en professionals en vrijwilligers uit het sociaal domein leidt tot zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor mensen met een ongeneeslijke ziekte of kwetsbaarheid. Passend bij individuele behoeften, waarden en wensen en de sociale omgeving met een belangrijke rol voor de sociale aspecten van zorg en ondersteuning.

Sander de Hossois longarts en oprichter van zorgplatform Carend. Het doel van Carend is om palliatieve zorg in de breedte te verbeteren. Onder andere door het aanbieden van hoogkwalitatieve nascholingen, webinars en congressen. Sander is schrijver van ‘Slotcouplet: Ervaringen van een longarts’ (2019) en ‘Leven toevoegen aan de dagen’ (2023) met Els Quaegebeur. Daarnaast spreekt hij over palliatieve zorg, levenseindezorg en compassie in de media en op bijeenkomsten.

 

Iris van Bennekom is bestuurder bij Agora, een onafhankelijke kennis-en ontwikkelorganisatie voor goede palliatieve zorg en ondersteuning. In haar hele leven speelt palliatieve zorg en ondersteuning een grote rol. Hiervoor was zij bestuurder in de langdurige zorg in de Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Verstandelijke Gehandicaptenzorg, bij VWS als directeur Langdurige Zorg en als landelijk boegbeeld van het patiëntenperspectief.