De Carend Podcast: Medicatie rond het sterfbed

Auteur:
30.10.2023
De Carend Podcast: Medicatie rond het sterfbed
Auteur:
30.10.2023

Het is weer maandag, dus tijd voor een nieuwe aflevering van De Carend Podcast

In deze laatste levensfase hebben zorgverleners verschillende mogelijkheden om met medicijnen lijden (zoals benauwdheid of pijn) te verlichten, waardoor zij de kwaliteit van leven te verbeteren. Voorbeelden van veel toegediende medicijnen zijn midazolam of morfine, maar ook worden bij voorbeeld medicamenten als een nicotinepleister gebruikt. Internist in opleiding Nick Dekker gaat in gesprek met Sabine Netters, internist-oncoloog in Isala Zwolle over palliatieve sedatie, symptoombestrijding en ook acute palliatieve sedatie.

In de podcast wordt verwezen naar de column 'Slaap zacht' van longarts Sander de Hosson, die u hier kan lezen. 

De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten! 


 Wist je dat er een palliatief team 24/7 beschikbaar is voor zorgverleners om hulp aan te bieden? Het landelijk telefoonnummer is 088-6051444

De Carend Podcast wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Samen Carend.