De Carend-poll: 'In het ziekenhuis sterven'

Auteur: Carend Redactie
14.02.2024
De Carend-poll: 'In het ziekenhuis sterven'
Auteur: Carend Redactie
14.02.2024

Elke week stelt Carend op Linked-In een vraag die ontleend is aan het kaartspel 'Kiezen & Delen'. De resultaten publiceren we een week later op onze site met ook commentaar en discussie. Hoe sta jij er zelf in?

Deze week bracht Carend de stelling: 

"Ik wil niet in het ziekenhuis sterven. Eens of oneens?".


Bijna 80% van de 1088 mensen die stemden was het daarmee eens, 14% oneens en 8% vulde 'anders' in. 

'Wat er wil en wat er kan is niet altijd hetzelfde'

De reacties varieerden: Robert-Jan Dekker schreef: "Uiteraard het liefste thuis of een hospice , echter ligt het aan de situatie van dat moment , het zal niet altijd mogelijk zijn". Soortgelijke reacties kwamen van Wilma Dekkers: "Dat ligt eraan hoe het alternatief geregeld is. Thuis of een hospice zou altijd mijn voorkeur hebben als de zorg daar haalbaar is" en  José Weijs: "Liefste thuis, maar uit ervaring blijkt dat het ‘leven’ soms anders loopt en daar geen gelegenheid voor is." Harriët Messing: "Wat je wil en wat er kan is niet altijd hetzelfde. Wel zal ik op hogere leeftijd niet meer kiezen voor (door)behandelen. Ik hoop dat goede palliatieve zorg en meer mogelijkheden voor een zelfgekozen moment voor het levenseinde dan overal beschikbaar zullen zijn."

'Factoren fluctueren'

Astrid Zijlstra: "Eigenlijk een rare poll. Tuurlijk wil je graag thuis sterven als het mogelijk is. Maar je bent afhankelijk van heel veel factoren die pas duidelijk worden als het moment daar is. Is er voldoende deskundige hulp aanwezig of in te schakelen? Hoe staat de mantelzorg er tegenover? Durft familie het aan? Kortom deze factoren kunnen nogal fluctueren in de tijd. Ik denk dat het ook vooral belangrijk is om het gesprek hierover aan te gaan. Voor mij persoonlijk is een rustige omgeving waarin ik (en mijn omgeving) me zou kunnen overgeven belangrijker dan de plaats."

'Ook in ziekenhuis is mooi sterven mogelijk'

Ella Pardon zegt: "De keuze wordt deels door de dood gemaakt. Ook in een ziekenhuis kan sterven mooi zijn. Ook op de intensive care doen wij al het mogelijke voor een goed afscheid." Narda Blanken is het daarmee eens "Sterven in het ziekenhuis zie ik niet als schrikbeeld, de verzorging en begeleiding kan er enorm fijn (en soms nodig) zijn, voor een mooi levenseinde."

Wat is er bekend uit onderzoek? Meeste mensen willen thuis overlijden.

In 2014 is de vraag 'Waar willen mensen overlijden' door Berdien Koekoek onderzocht (zie hier). 

In haar onderzoek gaf 68% van alle respondenten aan dat zij thuis wilden overlijden, 1% in een verzorgingshuis, 27% in een vorm van een hospice. 0% van de respondenten gaf aan in een verpleeghuis te willen sterven, slechts 2% in het ziekenhuis en 1% in een andere instelling. 

Waar overlijden mensen in Nederland?

De voorkeursplaats van overlijden komt niet overeen met de daadwerkelijke plaats van overlijden. In 2021 overleed 41% van de mensen die verwacht overlijden (dus niet door een ongeluk of hartaanval) thuis. Ongeveer 27% van deze mensen stierf in het verpleeghuis, 18% in het ziekenhuis, 8% in het hospice en 6% in een woonzorgcentrum (bron: overpalliatievezorg.nl) 


De Carend Poll wordt afgenomen via het Linked-In account van Carend. (Volg ons hier). We plaatsen elke dinsdag of woensdag een nieuwe poll. Volg ons om mee te doen!.