De palliakit verspreidt zich als een olievlek over Nederland. Afgelopen week zijn in de regio Rotterdam maar liefst 175 verbanddozen omgetoverd tot palliatieve kits door de Rijnmond Dokters. Dit gebeurde in samenwerking met de Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken, Coöperatie Rijnmond Apothekers en Apotheek Meerpolder, onder de deskundige begeleiding van Netwerkcoördinator Ellen Vink. De kits werden opgehaald door de 35 aangewezen apotheken. Vanaf volgende week kunnen huisartsen in de Rijnmondse regio deze palliatieve kits daadwerkelijk gaan bestellen.
Op Linked-In reageren verschillende mensen op het bericht: Petra Pera vindt het geweldig: "Ik herinner me nog goed dat wij 6x op een zaterdagnacht in de laatste uren de doktersdienst moesten bellen en we zelf naar het ziekenhuis moesten rijden 10 km verder om morfine te halen." Geestelijk verzorger Famke Robben: "Geweldig. Jaren na het ontstaan van de geboortekit nu ook een palliakit. Echt grandioos goed initiatief!"
Foto: Linked-In Rijnmond Dokters
Wat is een palliakit?
De palliakit of de palliatieve kit biedt ondersteuning in het zorgen voor mensen thuis in de laatste dagen tot weken van het leven. Het bevat middelen om snel te kunnen handelen wanneer er plotselinge verslechteringen/problemen ontstaan bij mensen in de palliatief/terminale fase. Op deze manier kunnen huisarts, thuiszorg en de familie ontlast worden. De huisarts kan er met één recept voor zorgen dat de palliatieve kit beschikbaar is. Hierdoor wordt voorkomen dat de huisarts voor alle benodigde middelen een los recept moet uitschrijven én het geeft rust dat de middelen voorhanden zijn.
In deze 'noodset' zitten bijvoorbeeld:
- midazolamspray (voor bij onrust)
- morfinespray (bij pijn of benauwdheid)
- morfine-ampullen voor zo nodig toediening (bij pijn of benauwdheid)
- medische hulpmiddelen (met name een urinekatheter)
- injectiematerialen
- een subcutaan vlindernaaldje (zodat indien noodzakelijk snel gestart kan worden met continue toediening van morfine of midazolam).
De verpleegkundige materialen uit de set mogen hergebruikt worden om verspilling tegen te gaan.
In het najaar van vorig jaar werd bekend dat mede door de inspanningen vanuit Carend de palliakit landelijk vergoed kon worden. De palliakit was tot dan ver alleen in een pilot in de regio Gorkum uitgerold. Lees het artikel in de Volkskrant hieronder. Carend zal met een aantal organisaties waaronder PZNL en de KPMG verdere protocollering proberen op te pakken, wij houden u op de hoogte.
Volkskrant, 7 december 2023