Verschillende experts op het gebied van ethiek en palliatieve zorg hebben zorgen over het toegenomen aantal gevallen euthanasie bij psychiatrische patiënten, zo blijkt uit een publicatie van 'De Andere Krant' deze week. In 2019 ging het om 68 mensen, in 2022 waren het er 115.
Hoogleraar Ethiek van de Gezondheidzorg, professor Theo Boer vindt dat wij zijn doorgeschoten in die zin dat we ondraaglijk lijden vaak beantwoorden met de dood. "We komen terecht in een cultuur van wanhoop, waarin de dood steeds vaker geldt als beter dan het leven," waarschuwt Boer. Hij roept op 'om te leren navigeren op de stormen en golven van het leven. Dan is de dood geen oplossing, maar moet je levenshulp met elkaar oefenen".
Theo Boer (foto: Linked-In)
Journalist Rob Bruntink noemt de situatie "extreem zorgelijk". Hij is bezorgd over de (social) media-aandacht van psychiaters Oosterhoff en Vanmechelen en hun Stichting KEA die zich inzet voor euthanasie bij psychisch lijden. 'Anders dan bij lichamelijk lijden, weet je niet of psychisch lijden uitzichtloos of ondraaglijk is, terwijl je dat bij een ziekte als kanker of dementie feitelijk kunt vaststellen'.
De zorgen worden ook gedeeld door de bekende psychiater Bram Bakker, die benadrukt dat de berichtgeving in de media over euthanasie bij psychiatrische patiënten bijdraagt aan een verontrustende trend. "Het is nogal wat dat een dokter kan beslissen over leven en dood. Wat ik altijd heb gedaan, is kijken wat de mogelijkheden zijn richting het leven. De conclusie dat iemand niet verder wil, kan ik respecteren, maar ik kan daar niet actief aan bijdragen".
Meer inzet voor palliatieve zorg
Bruntink geeft in het artikel aan dat er veel meer ingezet moet worden op palliatieve zorg. Zorg die in de reguliere geneeskunde bekend is om het lijden van mensen te verrichten, maar net zo goed kan worden toegepast binnen de psychiatrie.
Lees het interview met Menno Oosterhoff op deze site over dit onderwerp.