Herziene richtlijn Koorts in de palliatieve fase gepubliceerd 

Auteur: Carend Redactie/ PZNL
14.06.2024
Herziene richtlijn Koorts in de palliatieve fase gepubliceerd 
Auteur: Carend Redactie/ PZNL
14.06.2024

De herziene multidisciplinaire richtlijn koorts in de palliatieve fase is gepubliceerd. De richtlijn is bedoeld voor met name internist-oncologen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. 

Belangrijke aandachtspunten in de richtlijn voor koorts  

In de herziene evidence-based richtlijn koorts in de palliatieve fase wordt ingegaan op diagnostiek, onder meer hoe onderscheid gemaakt kan worden tussen koorts door een infectie of tumorkoorts, behandeling van de oorzaak, niet-medicamenteuze behandelopties en medicamenteuze behandelopties. De belangrijkste aanbevelingen zijn:   

  • Overweeg een proefbehandeling met naproxen om onderscheid te maken tussen tumorkoorts en koorts op basis van een infectie.
  • Pas koelen alleen toe bij hyperthermie bij een maligne neuroleptica/serotonerg syndroom 
  • Indien medicamenteuze behandeling wordt overwogen is NSAID (naproxen) de eerste keus.  

Belangrijkste wijzigingen   

De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de oude richtlijn: 

  • De richtlijn is evidence-based. 
  • Er is een module over voorlichting toegevoegd. 
  • Een proefbehandeling met naproxen wordt aangeraden om onderscheid te maken tussen tumorkoorts en koorts op basis van een infectie. 
    De naproxentest:
    Overweeg (ook als diagnosticum) een proefbehandeling met naproxen (de zogenaamde naproxentest) bij het vermoeden op tumorkoorts. Voer deze als volgt uit:
    • Geef de patiënt oraal naproxen 500 mg elke 12 uur gedurende 3 dagen.
    • Bij tumorkoorts wordt in het algemeen een daling van de koorts gezien binnen een dag. Indien de koorts afwezig blijft tijdens de periode waarin naproxen wordt toegediend of na staken van de naproxen recidiveert, is er sprake van een positieve naproxentest. Er is dan waarschijnlijk sprake van tumorkoorts.
    • Indien de koorts aanwezig blijft tijdens de periode van toediening van naproxen of niet recidiveert na het staken van de naproxen, is er sprake van een negatieve naproxentest. Er is dan waarschijnlijk geen sprake van tumorkoorts

  • Koelen wordt alleen toegepast bij hyperthermie bij een maligne neuroleptica/serotonerg syndroom. 
  • Medicamenteuze behandeling van koorts wordt aanbevolen om te overwegen bij patiënten in de palliatieve fase als behandeling van de oorzaak niet gewenst, niet mogelijk of niet effectief is, en als de koorts gepaard gaat met klachten, zoals malaise, zweten, hoofdpijn, gewrichtspijn en/of spierpijn. Een NSAID (naproxen) wordt als eerste keus aanbevolen en paracetamol als tweede keus.  
Aanbeveling uit de richtlijn:
  • Overweeg symptomatische medicamenteuze behandeling van koorts bij patiënten in de palliatieve fase als behandeling van de oorzaak niet gewenst, niet mogelijk of niet effectief is, en als de koorts gepaard gaat met klachten, zoals malaise, zweten, hoofdpijn, gewrichtspijn en/of spierpijn.
  • Overweeg daarbij de volgende middelen:
    • Een NSAID is eerste keuze, bijvoorbeeld naproxen 2dd 250 mg of ibuprofen 3dd 400 mg. Geef bij andere risicofactoren voor maagbeschadiging (bijv. voorgeschiedenis met maagklachten, leeftijd >70 jaar, gebruik van antistolling, corticosteroïden of SSRI’s) daarbij een protonpompremmer;
    • Bij een contra-indicatie voor een NSAID: paracetamol 4dd 1000 mg p.o.;
    • Alternatieven zijn een corticosteroïd (dexamethason 1dd 4 mg of prednisolon 1dd 30 mg), als er ook een andere indicatie voor is (bijvoorbeeld vermoeidheid, anorexie of misselijkheid) of oxybutynine 2dd 2,5 mg (als er ook sprake is van overmatig zweten).

Meer informatie  

De nieuwe richtlijn staat op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van PZNL. Patiëntinformatie over dit onderwerp is te vinden op Overpalliatievezorg.  


Bron: PZNL en Pallialine