Incompany training: Leergang Palliatieve Zorg voor VVT

Auteur:
01.06.2024
Incompany training: Leergang Palliatieve Zorg voor VVT
Auteur:
01.06.2024

Palliatieve zorg in een belangrijk onderdeel van het werk binnen de thuiszorg en de verpleeghuiszorg. Helaas heeft dit onderdeel  in de basisopleiding tot verzorgende of verpleegkundige vaak weinig aandacht gekregen en meer dan 50% van alle werkers in de VVT voelt zich onbekwaam om deze zorg goed te verlenen. 

Carend heeft een uitgebreide leergang ontwikkeld die tegemoet komt aan deze kennisdeficientie en heeft een programma ontwikkeld die aandacht geeft aan alle belangrijke facetten van de palliatieve zorg, inclusief zorg in de stervensfase, compassie, symptoommanagement, zorg voor de zorgverlener zelf en zingevingsproblematiek. 

De leergang wordt 'in company' aangeboden binnen de locatie van je zorginstelling door heel Nederland. Door betere kennis en kunde in vaardigheden waarderen je zorgverleners de zorg meer en kan je ze ook beter behouden voor je organisatie.

Laat Carend ook jouw zorginstelling helpen, want ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg! De training is ontwikkeld door het team van Sander de Hosson en Sabine Netters, twee experts op het gebied van palliatieve zorg in Nederland.

De Leergang

Palliatieve zorg is alle zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten en richt zich op kwaliteit van leven van mensen met ongeneeslijke vorm van kanker, en ook van ziekten als COPD, hartfalen en dementie. Uit veel onderzoeken, waaronder recent deze, blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden veel behoefte hebben aan meer scholing over palliatieve zorg en zorg in de stervensfase. Carend biedt een uitgebreide basisscholing aan die uit maar liefst tien onderdelen bestaat en zal deze vanaf de tweede helft van september aanbieden in Goes, Eindhoven en Almere. De leergang is gemaakt voor zorgverleners uit de VVT-sector op niveau MBO 3-4, maar inmiddels weten we dat ook verpleegkundigen en paramedici veel baat hebben bij deze leergang.

In deze leergang leer je uitgebreid over de vier dimensies en kijken we per dimensie wat ze inhouden, wat ze met elkaar te maken hebben, wat je er in kan betekenen als zorgverleners en hoe je hierover het gesprek aangaat. Proactieve zorgplanning is uiteraard ook een onderdeel van de leergang. Daarnaast besteden we aandacht aan zorg voor jezelf, zorg in de stervensfase, palliatieve sedatie, rouw en nazorg. De leergang bestaat uit vier fysieke trainingen in Almere, twee e-learningmodules, twee webinars en twee digitale videotrainingen.
Voor V&VN werden 20 accreditatiepunten voor deze scholing toegekend.

Wij geloven in leren van degenen die het vak zelf uitoefenen. Daarom werken we uitsluitend met docenten die actief zorgverlener zijn. In de fysieke trainingen behandelen we de belangrijkste onderwerpen. Door de kleine groepen kun je ook veel kennis en ervaringen uitwisselen met je medecursisten. In de leeromgeving van Mijn Carend heb je toegang tot de e-learnings, (keuze) webinars en de werkboeken met opdrachten. Na elke training ontvang je tevens Carend Bytes: korte stukjes informatie om over na te denken of mee aan de slag te gaan.


Kosten

De kosten voor de Incompany Training hangen af van het aantal deelnemers en de mogelijkheden om op eigen locatie te kunnen training. Mail naar leergang@carend.nl voor een oplossing op maat.

Programma Uitgebreide basisscholing Palliatieve Zorg voor de VVT

Het programma bestaat uit een blended learning van twee e-learnings, twee webinars, vier fysieke bijeenkomsten en twee keuzetrainingen die in een periode van 3 maanden gevolgd worden.

De leergang bevat ook het lesmateriaal en een werkboek en deelnemers worden lid van een online leeromgeving.

 Deel 1: E-learning Introductie Palliatieve Zorg (1 uur)

In deze interactieve sessie nemen we de deelnemer mee door de belangrijkste aspecten van palliatieve zorg.

Definitie en dimensies: We bespreken de definitie van palliatieve zorg en de verschillende fasen van palliatieve zorg. Verder duiken we in de vier dimensies ervan: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel.Verschillende ziekten en hun verloop: We kijken naar verschillende ziekten en hun typische verloop in de palliatieve fase. Dit helpt ons om de specifieke behoeften van patiënten beter te begrijpen. Signaleren en Markeringsinstrument (SPICT): We leren hoe we de palliatieve fase kunnen herkennen en markeren met behulp van het SPICT-instrument. Dit helpt ons om tijdig passende zorg te bieden. Communicatie: hoe ga je het gesprek met een cliënt aan over het ziek zijn, de verdere achteruitgang en de wensen en behoeften?

Deel 2: Eerste Fysieke Bijeenkomst:  ‘Introductie palliatieve zorg, psychische dimensie en zorg voor jezelf' (2,5 – 3 uur)

We starten de eerste fysieke bijeenkomst met een kennismaking. Ook verkennen we de leeromgeving en bespreken we de opzet van de leergang. We bespreken de ter voorbereiding doorgenomen e-learning Introductie in de Palliatieve Zorg en de vragen en kennis die daarin worden gedeeld. De eerste dimensie van de palliatieve zorg die behandeld zal worden is de psychische dimensie. Hierbij komen ook het proactieve zorgplan en communicatie in deze dimensie aan bod. Tot slot maken we een start met: Zorg voor jezelf: Dit is deel 1 van deze training, waarbij we aandacht besteden aan zelfzorg.

Deel 3: E-learning Mantelzorg (1 uur)

Mantelzorg is een belangrijke vorm van zorg waar we veel mee te maken hebben in de (palliatieve) zorg. In deze e-learning leren we hoe we als zorgverlener de mantelzorger nog beter kunnen ondersteunen en welke mogelijkheden er zijn buiten de professionele zorg om te helpen.

Deel 4: Tweede Fysieke Bijeenkomst: ‘Sociale en spirituele dimensie en zorg voor jezelf II'

In de tweede fysieke bijeenkomst kijken we samen terug op de vorige bijeenkomst en delen we onze ervaringen uit de praktijk.

Deze keer gaan we dieper in op twee andere belangrijke dimensies, namelijk Sociale Dimensie en de Spirituele Dimensie. In beide dimensies zullen ook hier de communicatie en het pro-actief zorgplan naar voren komen.

Naast deze dimensies gaan we, in het vervolg op de eerste bijeenkomst, ook verder met het thema zorg voor jezelf. 

Deel 5: Webinar Benauwdheid en pijn (2 uur)

De webinars zijn live te volgen. In voorkomende gevallen mag het webinar teruggekeken worden. Tijdens het eerste webinar zullen we dieper ingaan op de lichamelijke dimensie en specifiek focussen op de symptomen benauwdheid en pijn.De deelnemer leert de belangrijkste begrippen, maar ontdekt ook welke behandelingen (zowel medicamenteus als niet-medicamenteus) kunnen worden ingezet om deze symptomen te verlichten. We bekijken lichamelijke klachten ook vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Er is ruimte om interactie te hebben met de docenten, vragen te stellen en ervaringen te delen. 

Deel 6: Webinar Delier en maagdarmklachten (2 uur)

Tijdens heer eerste deel van het webinar zullen we dieper ingaan op de lichamelijke dimensie en specifiek focussen op de symptomen delier en buikklachten. De deelnemer leert de belangrijkste begrippen, maar ook ontdekken welke behandelingen (zowel medicamenteus als niet-medicamenteus) kunnen worden ingezet om deze symptomen te verlichten. We bekijken lichamelijke klachten ook vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Er is ruimte om interactie te hebben met de docenten, vragen te stellen en ervaringen te delen. 

Deel 7: Derde fysieke bijeenkomst: Zorg in de Stervensfase (2,5 – 3 uur)

Op de derde fysieke bijeenkomst van deze leergang blikken we samen terug op de vorige bijeenkomsten en delen we onze praktijkervaringen. 

Het thema van deze bijeenkomst is zorg rondom het sterven. We zullen dieper ingaan op onderwerpen zoals palliatieve sedatie, euthanasie, en de common pathway van het stervensproces. Uiteraard komen ook in deze thema's zorg in vier dimensies, communicatie, en proactieve zorgplanning aan bod.

Deel 8: Vierde fysieke bijeenkomst: Rouw en nazorg (2,5- 3 uur)

In de vierde fysieke bijeenkomst van deze leergang, kijken we terug op de voorgaande bijeenkomst en delen we onze praktijkervaringen. Het thema van deze bijeenkomst is rouw en nazorg in de palliatieve zorg. Daarna gaan we samen het geleerde omzetten in praktische ideeën, waarmee we direct in het eigen werk aan de slag kunnen.

Aan het einde van deze bijeenkomst zullen we, bij voldoende aanwezigheid, ook de certificaten uitreiken aan de deelnemers.

Deel 9: Keuzetraining Interculturele Palliatieve Zorg (1 uur)

In de palliatieve zorg staan de wensen en behoeften van cliënten en hun naasten centraal. Wensen en behoeften zijn persoonlijk en kunnen ook samenhangen met bepaalde culturele achtergronden, geloofsovertuigingen of levenswijze. Tijdens deze vooraf opgenomen videotraining worden interculturele kanten belicht en leer je iets over diverse culturen. Bovendien krijg je praktische handvatten om deze kennis in de praktijk toe te passen. De video bevat nagespeelde praktijksituaties. Spreker: Mustafa Bulut. Presentator: Sander de Hosson

Mustafa Bulut is docent bij deze training

Deel 10: Keuzetraining Dementie (1 uur)

Tijdens deze vooraf opgenomen videotraining wordt uitgebreid ingegaan de ziekte dementie. Welke uitdagingen kom je tegen bij deze kwetsbare groep en wat kun je daarin als zorgverlener betekenen als cliënten bijvoorbeeld niet meer zelf kunnen beslissen? Spreker: Saskia Danen. Presentator: Sander de Hosson

Kortom...

Carend biedt een groot pakket aan om je medewerkers goed te trainen in alle facetten van de palliatieve zorg. Met ons maatwerkprogramma kunnen we de leergang aanpassen aan de specifieke wensen en vereisten van jouw organisatie. We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken en een programma te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van jouw team of organisatie. 

Neem contact met ons op (via leergang@carend.nl) om de mogelijkheden binnen jouw organisatie te bespreken. We kijken ernaar uit om samen te werken en een waardevolle bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling van jouw organisatie.