Zorgprofessionals: ‘Behoefte aan scholing over omgaan met de dood’

Auteur: Carend
17.07.2024
Zorgprofessionals: ‘Behoefte aan scholing over omgaan met de dood’
Auteur: Carend
17.07.2024

Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden wil extra scholing om beter te kunnen omgaan met patiënten en hun families in de laatste levensfase. Uit een peiling van V&VN en het Nederlands Dagblad blijkt dat ongeveer zeventig procent van hen vindt dat de huidige opleiding hier onvoldoende aandacht aan besteedt. "Dit onderzoek toont aan hoe belangrijk de juiste opleiding is," zegt Bianca Buurman, voorzitter van V&VN in het Nederlands Dagblad.

Ruim 1000 zorgprofessionals, werkzaam in de wijk, verpleeghuizen en ziekenhuizen, hebben aan de peiling deelgenomen. Buurman benadrukt dat het nieuwe kabinet moet investeren in het verbeteren van opleidingen. "Zorgpersoneel dat niet goed begeleid wordt, loopt het risico uit te vallen. Palliatieve zorg is een essentieel onderdeel van ons werk en vereist een goede voorbereiding."

Ook Nicole Janmaat, voorzitter van V&VN Opleiders, komt in het Nederlands Dagblad aan het woord: "Ik hoor vaak verhalen van studenten die zich verloren voelen wanneer ze tijdens een stage met een overlijden geconfronteerd worden. Ze hebben goede begeleiding nodig en moeten de juiste gesprekstechnieken leren."

Longarts Sander de Hosson van Carend en rouwexpert Manu Keirse geven in een vervolgartikel van de krant een voorzet. ‘We moeten als zorgprofessionals ophouden met het wegstoppen van de emoties die we ervaren bij een heftige gebeurtenis.’ 


De drieluik van het Nederlands Dagblad over dit onderwerp is te lezen na gratis registratie op de website van ND.

Zorgmedewerkers willen hulp in omgaan met dood. ‘Cliënt nam afscheid van kinderen via de beeldtelefoon’

Deze zorgverleners leerden omgaan met sterven in hun werk. ‘Praat op tijd met de familie’

Deze deskundigen pleiten voor meer leren over sterven in de zorg. ‘Ik heb nog steeds contact met ze’