OMAZ staat voor Oudere Migranten Aan Zet. De komende maanden gaat OMAZ vrolijk en voortvarend voorlichting geven aan Turkse ouderen en hun mantelzorgers (in het Turks) over mantelzorg, dementie en palliatieve zorg.
Om te beginnen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere, Enschede, Roosendaal en Tilburg. En in nauwe samenwerking met zorgorganisaties, mantelzorgsteunpunten, lokale dementienetwerken en netwerken palliatieve zorg. Hierna gaat OMAZ kijken of er ook in andere steden behoefte is aan dit soort voorlichting.
Voortrekker is sr. adviseur sociaal domein Fatoş Ipek-Demir. Als mantelzorger van haar vader merkte ze dat er een gebrek aan kennis is bij zorgprofessionals over andere culturen.
'De Nederlander’ bestaat niet. ‘De Turk’ bestaat ook niet, ze zijn ook niet allemaal islamitisch en niet iedereen zit op de troost van een islamitisch geestelijke te wachten. Een zorgprofessional heeft met superdiversiteit te maken. Aan de andere kant bestaat er in de Turkse gemeenschap een taboe om over dementie de dood te praten. Daar wil ze met de open keukentafelgesprekken verandering in brengen.
Aan de OMAZ keukentafels schuiven straks de ouderen zelf aan om te praten en een hoop verhalen en informatie uit te wisselen. Haar doel, net als Carend: de beste zorg bieden, ook als je niet meer beter wordt.
Meer weten? info@omaz.nu, www.omaz.nu, https://www.facebook.com/omazouderemigrantenaanzet, https://www.instagram.com/omaz_oudere_migranten_aan_zet
Het project van OMAZ is mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Oranje Fonds, en Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe en stichting RCOAK.
Lees ook dit artikel op RTL Nieuws uit 2016.