Opinie: De hospice kwestie in Bloemendaal; hoe geld ongelijkheid in de zorg bevordert

Auteur:
05.09.2024
Opinie: De hospice kwestie in Bloemendaal; hoe geld ongelijkheid in de zorg bevordert
Auteur:
05.09.2024

Er is de nodige ophef over twee huiseigenaren in een straat in Bloemendaal die de komst van een hospice niet wilden. Dankzij het dreigen met ellenlange procedures hebben zij hun zin gekregen. Schandalig.

Sander de Hosson en vele anderen hebben hun ongenoegen hier al over geuit. Omdat verondersteld wordt dat een gebrek aan kennis een grote rol speelt zal Carend samen met de Gemeente Bloemendaal en het Hospice Haarlem en Omstreken een publiekslezing geven in Bloemendaal. Binnen no time zat deze vol en komt er een tweede lezing. Allemaal gratis. De twee huiseigenaren zullen wel niet komen.

Lezing Bloemendaal: 'De twee huiseigenaren zullen wel niet komen'

Wat mij stoort aan deze hele discussie is dat dit kan en toegestaan wordt. Dat rijke mensen hun gelijk kunnen kopen, omdat zij meer geld hebben en vooral over een netwerk beschikken. Eén appje naar een vrindje of vrindinnetje dat advocaat is en er wordt een streep getrokken door zo'n prachtig plan en fantastische geste van een familie.

Er is een groot tekort aan hospices in Nederland. Bijna 8000 mensen konden niet naar een hospice en stierven dus elders, vaak in een ziekenhuis. Dit aantal zal de komende tijd alleen maar toenemen.

Dit komt omdat er:
- meer mensen overlijden, maar vooral omdat
- hospices het financieel niet meer kunnen bolwerken

En dan is er nog een ander groot probleem: door het gebrek aan personeel in de thuiszorg zal het thuis sterven ook afnemen. En dan blijft er nog maar één plek over: het ziekenhuis. Er zijn maar weinig mensen die graag in de steriele omgeving van een ziekenhuis willen sterven..... Bovendien is het ook nog eens een stuk duurder en zijn er nu al altijd bedden tekort in een ziekenhuis. Het gebrek aan hospices en de mogelijkheden om thuis te sterven zorgt dus voor een nog groter capaciteitsprobleem in de ziekenhuizen.

Die twee uit Bloemendaal (en de rest die zwijgend toezag) hebben geld genoeg om daar geen last van te hebben. Zij kunnen particuliere thuiszorg kopen en thuis sterven. En één appje naar een vrindje of vrindinnetje dat medisch specialist is en ze omzeilen de wachtlijsten.

Dat deze scheiding tussen arm en rijk nu zelfs de zorg voor mensen die sterven is binnengedrongen, is iets waar ik mij kapot voor schaam.

Sabine Netters is internist-oncoloog en oprichter van zorgplatform Carend.


Op 19 september organiseren Carend en Hospice Haarlem en omstreken een publiekslezing over palliatieve zorg in samenwerking met de Dorpskerk en Gemeente Bloemendaal. De lezing in het gemeentehuis zit vol, maar er is nog ruimte bij de lezing in de Dorpskerk om 17.30 uur. U vindt hier meer informatie.