Waardig sterven door stoppen met eten en drinken (webinar)

Auteur:
22.01.2024
Waardig sterven door stoppen met eten en drinken (webinar)
Auteur:
22.01.2024

Door Rob Bruntink, journalist

Bewust stoppen met eten en drinken om daardoor je levenseinde te bespoedigen. Voor de één is het de ultieme, autonome dood, voor de ander is het een gruwelijk idee. Carend biedt over dit onderwerp op dinsdagavond 26 maart een webinar aan. Het wordt onder meer verzorgd door internist-oncoloog en hospice-arts Alexander de Graeff. Hoe vaak mensen er in Nederland voor kiezen om hun levenseinde te bespoedigen door bewust te stoppen met eten en drinken is niet precies bekend. “In officiële onderzoeken naar beslissingen rondom het levenseinde komt het percentage van 0,5 procent van de sterfbedden naar boven”, zegt De Graeff.

“Maar, ik moet daarbij vermelden dat dit onderzoeken zijn die zich op artsen richten. Het kan best zijn dat het vaker gebeurt, maar dat artsen daar niet bij betrokken zijn. Psychiater Boudewijn Chabot heeft in 2007 voor het eerst een schatting van de frequentie gepubliceerd. Hij kwam uit op 2,1 procent van de sterfbedden. Per saldo kun je constateren dat het dus niet om enorme aantallen gaat: 850 tot 3.500 keer per jaar. Vergelijk het met euthanasie: dat kwam in 2022 bij ongeveer 5,1 procent van de sterfbedden voor.”

Enorme impact

De impact van de keuze van een patiënt om bewust af te zien van eten en drinken is enorm. Op de meest betrokken naasten, op de zorgverleners, maar ook op de maatschappij.

Bewust stoppen met eten en drinken roept tal van fundamentele vragen op. Vragen waarop niet zomaar een antwoord te geven is. Althans: geen antwoord waarover iedereen het met elkaar eens is. Is het een vorm van zelfdoding? Is een zorgverlener verplicht verpleegkundige en medische zorg te geven aan iemand die hiervoor kiest? Mogen zorginstellingen mensen weigeren als zij bij de intake al aangeven dat zij hun dood willen afdwingen door met eten en drinken te stoppen? Dat laatste gebeurt namelijk incidenteel wel.

Lees het artikel verder op de site van de Dutch Health Hub via deze link.

Foto: Dutch Health Hub

dinsdag 26 maart 2024
20:00 uur