Ga jij mij blij maken?

Eva Koenraadt, thuiszorgverpleegkundige Oct 30, 2021
Ga jij mij blij maken?

Op een vrije dag pak ik 's middags mijn werktelefoon om te kijken wat mij morgen te wachten staat. Zoals wel vaker ontploft de telefoon van de berichten.

Ik scroll door de appjes heen en beantwoord de berichtjes waar nodig. Ook zie ik drie gemiste oproepen van een huisarts waar ik in een eerdere casus nauw contact mee heb gehad.

Ik twijfel of ik haar terug zal bellen op mijn vrije middag, maar mijn nieuwsgierigheid (of misschien wel drang) om te helpen waar nodig besluit mij om toch de telefoon te pakken.

Als ze opneemt krijg ik gelijk de vraag. "Ga jij mij blij maken?" Ze vertelt mij over een schrijnende casus van een echtpaar waarbij de vrouw palliatief en de stervensfase steeds dichterbij komt. Haar echtgenoot is overbelast en kan de zorg voor zijn vrouw niet meer volhouden. Uit haar hele verhaal spreekt de onmacht, maar vooral de wanhoop om niet te kunnen leveren wat ze zo graag zou willen. Ze heeft alle zorgaanbieders in de buurt en ruim daar buiten al gehad. ‘Kan jij iets voor mij betekenen?’

"Sorry.. ook ik kan nu helaas geen 24 uurs zorg bieden," moet ik haar antwoorden.

Meer dan een aantal tips kan ik haar niet geven, de lijst met vrijwillige nachtzorg bestaat alleen uit collega’s die op dit moment op de werkvloer alle gaten op vullen waar ze kunnen.. 'de rek is er uit' zeggen we dan. Maar dat is dan ook echt de rek aan alle kanten.

"Sorry voor mijn frustratie," zegt ze terwijl ze een diepe zucht slaakt aan de andere kant van de telefoon.

"Geeft niets, ik begrijp je heel goed," zeg ik wel gemeend. "Ik hoop dat ik je bel tijdens werktijd?" Maar dan hoor ik haar dochtertje roepen op de achtergrond. 


Beiden hangen we lichtelijk gefrustreerd op, niet teleurgesteld in elkaar maar teleurgesteld omdat het systeem faalt in het kunnen geven van goede terminale zorg. 

Er is niets zo bijzonder als het begeleiden van het laatste stukje van het leven, maar niets is zo frustrerend als je niet alles kunt geven.Eva Koenraadt is verpleegkundige in de wijkzorg. Zij publiceert verhalen op haar facebooksite, vaak over de vastlopende situatie in de (terminale) thuiszorg, waar tekorten zijn in personeel en problemen met de beschikbaarheid doordat deze zorg niet altijd volledig vergoed wordt.


-----------------------------------

Wil je meer weten en leren over palliatieve en terminale zorg? Volg dan de webinars van Carend. Zowel voor zorgverleners als niet-zorgverleners.

De eerste webinar vindt al plaats op 9 november en zal gaan over het belang van tijdig praten over de grenzen en de wensen van een patiënt (advance care planning). Op 16 november gaan we in op de zorg in de stervensfase (in "The Final Common Pathway").