Congres Zorg in de Stervensfase: Theater van de Laatste Dagen

Auteur:
07.03.2024
Congres Zorg in de Stervensfase: Theater van de Laatste Dagen
Auteur:
07.03.2024


Ada Vogelezang krijgt onder wonderlijke omstandigheden een huis vol bedden met daarin palliatieve patiënten. Zelf uit de zorgsector komende redt ze zich aardig, al kan ze de wijze hulp van de oude Van Haaren niet ontberen. Hij leert haar ‘de wetten’ van de palliatieve zorg. Een lichtvoetige maar ook ontroerende vertelling, geschreven voor professionals en vrijwilligers werkzaam met mensen die geen genezingskans meer hebben.

Inhoud van de voorstelling

De voorstelling is een pleidooi voor integere aandacht voor de palliatieve patiënten en hun naasten. De hoofdpersoon zet het vak vol waardigheid neer. Ze leert de rouw zien van de familie, ze voert zingeving gesprekken met de stervenden, ze ontwaart eigen verdriet achter opgeroepen tranen. Ze toont de transformatie van een onzekere verzorgende naar een zeer liefdevolle, betrokken vrouw die geboren lijkt te zijn voor de palliatieve zorg.

Een fragment. (een stervende man tegen Ada, de hoofdpersoon van het verhaal):

“Nou moet je één ding onthouden, Ada. Als het moment daar is, mag je alleen maar hieraan denken: Jouw hart is zó groot, het heeft vele kamers, voor alle mensen hier in huis heb jij een liefdevol plekkie gemaakt, en ikzelf, ik heb het gevoeld alsof ik bij jou in de bruidssuite zat, zoveel heb je mij gegeven. Als ik kom te overlijden, Ada, dan mag je alleen maar daaraan denken, en ALLEEN maar daar aan.” 

Reacties op de voorstelling

“Een pareltje in het nascholingsaanbod.”

“Ada raakt me in één voorstelling. Ik lach, ik ben in tranen. Ze ontroert me. Almaar denk ik: precies! Zo is het! Zo gaat het! Wat een ramp van een vrouw. Wat een kostbaar mens. Als we dit soort hartstocht eens konden vasthouden in de zorg.” Margriet van der Kooi, geestelijk verzorger Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en bestuurslid Hospice De Mantelmeeuw Woerden

“Geweldig dat je alle facetten van de palliatieve zorg onder de aandacht bracht. Ik zal je voorstelling zeker aanraden bij mijn collega’s in den lande.” Marion Woltjer, Hospice Nieuwegein

“Er spreekt betrokkenheid uit en ook inzicht in de essentie van goede palliatieve zorg. Een verfrissende voorstelling, toegankelijk voor een brede doelgroep, algemeen publiek, vrijwilligers, professionals.” Ingrid Zondervan, netwerkcoördinator Netwerk Palliatieve Zorg Noord-West Utrecht en Utrecht Midden.

“Prachtig en indrukwekkend. Scherp, ontroerend, komisch. Wist die punten te benoemen die voor ons zo herkenbaar zijn. Enorme bewondering.”