'Gebroken heup niet altijd opereren bij kwetsbare patiënt'

Auteur:
05.09.2024
'Gebroken heup niet altijd opereren bij kwetsbare patiënt'
Auteur:
05.09.2024

In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht gaat een oudere met een gebroken heup niet meer automatisch naar de operatiekamer. In plaats daarvan werkt het chirurgisch team nauw samen met het geriatrisch team om, in overleg met de patiënt en diens familie, te bepalen wat de meest passende zorg is. Ook het niet opereren wordt tegenwoordig als serieuze optie overwogen. Dit meldt de Dutch Health Hub in een interview met Henk Jan Schuijt, arts en onderzoeker

Hij promoveerde in 2021 op dit onderwerp. Hij legt uit: “We zijn ons ervan bewust geworden dat een gebroken heup vaak een symptoom is van onderliggende problematiek bij kwetsbare ouderen. Als je de beste zorg wilt leveren, moet je verder kijken dan alleen naar de botbreuk.” Deze benadering dringt nu steeds meer door in ziekenhuizen.

De beste behandeling

Vaak gaat het om ouderen die zich aan het einde van hun leven bevinden. Een operatie lost hun onderliggende gezondheidsproblemen niet op. “Als een fitte zeventiger tijdens het tennissen of golven zijn heup breekt, is het eenvoudig: we opereren hem dezelfde dag nog, zodat hij zijn mobiliteit terugkrijgt,” vertelt Schuijt. “In dat geval is het duidelijk wat de beste behandeling is.”

Maar voor een andere groep patiënten is de situatie minder eenduidig. “Er is een relatief kleine groep mensen met een hoge kans op complicaties of overlijden tijdens of na een operatie. Dan nemen we de tijd om met de patiënt en diens familie in gesprek te gaan, om samen de meest passende zorg te bepalen.”

Palliatieve behandeling

Voor patiënten die niet worden geopereerd, biedt het Antonius Ziekenhuis een palliatieve behandeling. “We kunnen tegenwoordig pijn bestrijden met zenuwblokkades, wat een enorme verbetering is ten opzichte van het gebruik van alleen morfine,” legt Schuijt uit.

Het Antonius Ziekenhuis werkt al zes tot zeven jaar met deze aanpak en heeft daarmee veel ervaring opgedaan. “We lopen voorop in deze benadering en delen onze kennis graag,” zegt Schuijt. Het ziekenhuis neemt daarom deel aan webinars van Carend over dit onderwerp, zowel voor zorgprofessionals als voor het bredere publiek.

Interview lezen?

Interview met Henk-Jan Schuijt gratis te lezen op de website van de Dutch Health Hub, bekijk deze link.


Carend organiseert twee webinars over gebroken heupen en palliatieve zorg. Het eerste webinar, op 12 november 2024, richt zich op zorgprofessionals. Het tweede, op 21 november, is toegankelijk voor een breed publiek. Henk Jan Schuijt zal spreker zijn tijdens beide evenementen, inschrijven kan hieronder.