Webinar 'Palliatieve zorg bij hersentumoren' op 29 november

Auteur:
03.11.2022
Webinar 'Palliatieve zorg bij hersentumoren' op 29 november
Auteur:
03.11.2022

Op dinsdagavond 29 november 2022 organiseert Carend het webinar 'Palliatieve zorg bij hersentumoren (cerebrale oncologie). Tijdens dit webinar zal neuro-oncoloog Walter Taal, samen met een verpleegkundig specialist uitgebreid ingaan op de symptomatologie, prognose en behandelmogelijkheden van patiënten die primaire hersentumoren of hersenmetastasen hebben en die niet meer te genezen zijn.

Doelgroep van het webinar is multidisciplinair: met name (huis)artsen, radiotherapeuten, neurologen, internisten, longartsen, verpleegkundigen en verzorgenden, maar iedereen met interesse voor het onderwerp kan aansluiten.

Symptomen bij hersentumoren

Door progressie van de hersentumor zal op termijn neurologische uitval ontstaan en/of bestaande neurologisch uitval toenemen. Daardoor ontstaan met name een (hemi)parese, loopstoornissen, afasie, een hemianopsie en problemen met aandacht, geheugen of concentratie. Er kunnen ook gedragsveranderingen optreden. Veel patiënten reageren minder spontaan en vooral trager, tonen minder emoties en worden steeds passiever. Anderen zijn juist druk, ongeremd, snel geïrriteerd, chaotisch en rusteloos. Vaak is er weinig ziekte-inzicht. Soms, maar lang niet altijd, kunnen aanvallen van epilepsie optreden of nemen deze toe in ernst en frequentie.

Door de toenemende neurologische uitval, gedragsveranderingen en epilepsie zal de patiënt steeds minder zelfstandig worden. Veel mensen met een hersentumor worden uiteindelijk bedlegerig.

Een levensverwachting voor een patiënt met een hersentumor kan niet betrouwbaar worden gegeven. Soms komt het ook voor dat iemand juist weer opknapt en niet in de laatste levensfase blijkt te zijn.

Stervensfase

Meestal overlijdt iemand met een hersentumor aan de gevolgen van de hersentumor zelf. De meest voorkomende symptomen bij hersentumorpatiënten in de stervensfase zijn bewustzijnsdaling, slikstoornissen, toename van focale uitvalsverschijnselen, communicatieproblemen, epilepsie, incontinentie, hoofdpijn, progressieve cognitieve stoornissen en onrust of verwardheid. Misselijkheid en/of braken komt relatief weinig voor.

De bewustzijnsdaling kan zich in het begin uiten als traagheid, somnolentie of een toegenomen slaapbehoefte, maar uiteindelijk raakt de patiënt vaak comateus. Het komt wel voor dat het bewustzijn wisselend is. Bewustzijnsdaling en slikstoornissen gaan vaak samen en treden met name in de laatste week voor het overlijden op. Indien de patiënt niet meer aanspreekbaar (comateus) is, wordt geadviseerd om de dexamethason te staken.

Het webinar is geaccrediteerd voor ABAN, NAPA, V&VN, VSR, geestelijk verzorgers. Dit webinar is bestemd voor zorgverleners, maar iedereen met interesse voor dit onderwerp mag aansluiten. In de chat zijn moderatoren actief die eventuele begrippen kunnen vertalen.


Meer informatie:

Website Hersenstichting - Hersentumoren

dinsdag 29 november 2022
12:53 uur