Plenaire openingslezing: Teun Toebes - Verpleegthuis

Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022
Plenaire openingslezing: Teun Toebes - Verpleegthuis
Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022

Dit jaar zal Teun Toebes het Congres van Carend openen met een lezing over de Palliatieve zorg in het verpleeghuis. Teun Toebes is een 22-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren.

Waarom? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose.

Door nu op te komen voor degenen die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Hoe? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen.

Hij schreef over zijn ervaringen het boek 'Verpleegthuis', waarin hij ons op ontwapenende en ontroerende wijze meeneemt in de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. Recent werd bekend dat het boek verfilmd zal gaan worden.

Teun Toebes is een zorginnovator pur sang en tijdens het Carend Congres zal hij over al zijn ervaringen en ideeën vertellen tijdens de plenaire openingslezing.

Stichting-STeun.jpg


Programma en inschrijving

U kan zich via deze link inschrijven voor het congres.

U vindt een uitgebreide beschrijving van het gehele programma hier.

Bron foto's: Teun Toebes

IMG_5013.jpg