ON DEMAND WEBINARS


Carends onDemand webinars

  • Voor collega's die accreditatiepunten bijgeschreven willen hebben, geldt dat zij tijdens het volgen van de webinar de vragen moeten invullen. De kosten voor de geaccrediteerde versie zijn 24,95. Deze zijn te verhalen op je werkgever en/of belastingdienst (meer info: even naar beneden scrollen).
  • Voor alle anderen (die geen werkgever hebben die deze scholingen vergoedt) geldt dat je de webinars voor slechts 4,95 kunt volgen. 

Advance Care Planning in de palliatieve zorg

Daisy Janssen Sander de Hosson Rosa Sleddering
Spreker: Daisy Janssen; moderatie: Sander de Hosson en Rosa Sleddering

Vroegtijdig praten over het onafwendbare lot (de dood) van een patiënt die ongeneeslijk ziek is, kan heel confronterend zijn, toch laat de wetenschappelijke literatuur zien dat ‘advance care planning’ een waardevolle manier is om de kwaliteit van leven in de palliatieve fase en kwaliteit van sterven in de terminale fase te waarborgen. 

Specialist ouderengeneeskunde Daisy Jansen gaat in dit webinar in op het door zorgverleners markeren van de palliatieve fase bij patiënten die geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte en geeft ons handvaten om het gesprek aan te gaan, ook met de naasten. Welke angsten leven er bij mensen over de stervensfase, terwijl die misschien nog heel ver weg is? Welke behoeften zijn er? 

Een avond over de grenzen en de wensen van de patiënt en de geneeskunde.

The Final Common Pathway

Sander de Hosson Sabine Netters Rosa Sleddering
Spreker: Sander de Hosson; moderatie: Sabine Netters en Rosa Sleddering

De aanloop naar de stervensfase verschilt per ziekte, maar deze verschillen vallen vrijwel weg tijdens het stervensproces. Dit fenomeen wordt de final common pathway genoemd; doodgaan doen we grotendeels op dezelfde manier. Sterven begint vaak subtiel met het stoppen met eten en later ook drinken. 

Als de dagen (of soms uren) voortduren treden typische symptomen op: patiënten worden bleker, het hart gaat falen en er treden verkleuringen aan extremiteiten en romp op. Vaak verandert de blik van mensen en worden ze suffer. In de laatste dagen treedt reutelen op of ontstaat er een klassiek adempatroon dat cheynes-stokes ademen genoemd wordt. 

Tijdens dit webinar gaat Sander de Hosson, longarts, in op deze fenomenen en de behandelmogelijkheden die ons ter dienst kunnen zijn om de kwaliteit van sterven tot in die laatste ogenblikken van het leven te borgen. Specifieke aandacht is er voor de communicatie, vooral ook met naasten tijdens het naasten.

Masterclass over Rouw

Rob Bruntink Karin Seijdell Sander de Hosson
Sprekers: Rob Bruntink & Karin Seijdell / Moderatie: Sander de Hosson

Ter ere van onze eerste verjaardag hebben wij Rob Bruntink, journalist palliatieve zorg & Karin Seijdell, geestelijk verzorger bereid gevonden om voor jullie een Masterclass te houden over Rouw. Wij hebben hen expliciet gevraagd om geen saaie definities op te lepelen, maar het een beetje levendig te houden. 

Dat is zeker gelukt. De evaluaties van ons live publiek waren unaniem lovend. Heb je de masterclass gemist dan kun je middels onderstaande link deze alsnog gratis bekijken.

Veel kijk- en luisterplezier gewenst namens Team Carend.

Interculturele zorg rond het levenseinde bij patiënten met een Islamitische achtergrond

Mustafa Bulut Sabine Netters
Spreker: Mustafa Bulut / Moderatie: Sabine Netters

 (voor iedereen goed te volgen)

Mustafa Bulut, geestelijk verzorger en werkzaam in een ziekenhuis vertelt op heel pakkende en informatieve wijze hoe mensen met een islamitische achtergrond omgaan met een niet te genezen ziekte. Mustafa besteedt heel kort aandacht aan theoretische modellen en geeft heel veel praktische voorbeelden: niet vertellen of wel vertellen, wel of niet doorgaan met behandelen? 

Moet je als zorgprofessional iets doen waar je eigenlijk niet achterstaat en omgekeerd: moet de patiënt en zijn familie maar klakkeloos accepteren wat jij als westerse zorgprofessional normaal vindt? Op al deze vragen geeft Mustafa een eerlijk antwoord.

Palliatieve zorg en chemotherapie; een paradox!?

Sabine Netters
Spreker: Sabine Netters

"Die dokters gaan maar door met behandelen.....". Sabine Netters, zelf internist-oncoloog en consulent palliatieve zorg weerlegt in deze webinar het veelgehoorde vooroordeel dat chemotherapie en goede palliatieve zorg elkaar per definitie uitsluiten.  Sterker nog, zij legt uit dat chemotherapie (of beter gezegd systeemtherapie) twee doelen heeft: levensverlenging, maar ook verbetering van kwaliteit van leven. Het zogenaamde "twee sporen beleid".  

In deze webinar leer je veel over ziektegerichte en symptoomgerichte palliatieve zorg. De droge cijfers, maar ook hele praktische tips die je als professional direct de volgende dag kunt gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens een grote visite als je het idee hebt dat een dokter de neiging heeft om te lang door te behandelen. Of tijdens een gesprek met een patient en zijn familie.  

Palliatieve Sedatie

Sabine Netters Sander de Hosson Rosa Sleddering
Spreker: Sabine Netters / Moderatoren: Sander de Hosson & Rosa Sleddering

(voor iedereen goed te volgen)

In deze webinar wordt de (concept versie van de) nieuwe richtlijn over Palliatieve Sedatie besproken.  Hoewel palliatieve sedatie, in tegenstelling tot euthanasie als "normaal medisch handelen" wordt beschouwd, is het toch echt iets anders dan het voorschrijven van een antibiotica kuurtje. Ook voor palliatieve sedatie gelden voorwaarden en indicaties én dat is maar goed ook, betogen Sabine Netters en Sander de Hosson.

 Uiteraard bespreken zij de medische aspecten van palliatieve sedatie en de verschillende vormen van sedatie op een dusdanige manier dat het voor iedereen te begrijpen is. Daarnaast plaatsen zij palliatieve sedatie in een historische en juridische context, die niet bij iedereen bekend is.

De Stervensfase

Sabine Netters Sander de Hosson
Spreker: Sabine Netters / Moderatie: Sander de Hosson

(voor iedereen goed te volgen)

"Eén ding is zeker: iedereen overlijdt een keer" en iedereen krijgt er mee te maken. Ook en in toenemende mate, als professional. Toch wordt dit onderdeel nog steeds overgeslagen in onze opleidingen, alsof het er niet is....waarom? Vinden de beleidsmakers dat het geen onderdeel is van goede zorg, is het niet hip of positief genoeg, stopt de maatschappij het weg? Geen idee. Maar als jonge artsen kregen wij de vraag: "hoe gaat dat dan, dat sterven?" van patiënten en hun familie best wel vaak en altijd stonden we met de mond vol tanden.  Anno 2021 is dat nog niet veel beter.

Deze webinar leert je wat sterven eigenlijk is, hoe dat gaat en wat de voortekenen van sterven zijn (signalering van de stervensfase) opdat de patient en zijn naasten ook afscheid kúnnen nemen op een manier die bij hun past (en niet bij de zorgprofessionals).  
Etje Verhagen, geestelijk verzorger en psycholoog wijst ons op het grote belang van het existentiële domein bij sterven en heeft een informatief gesprek met een jonge dokter (Nick Dekker) en een ervaren verpleegkundige (Metta Bunk) wat betreft hun professionele ervaring met sterven.

Accreditatie is toegekend voor alle artsen (2 punten per onderdeel; 8 voor gehele vierluik), verpleegkundigen & verzorgenden (1 punt per onderdeel; 4 voor gehele vierluik), verpleegkundig specialisten (2 punten per onderdeel; 8 voor gehele vierluik) en geestelijk verzorgers (0,5 punt per onderdeel; 2 voor gehele vierluik).
Apothekers kunnen op basis van de door de ABAN toegekende punten zelf aanspraak maken op accreditatiepunten en dit geldt ook voor PA-ers o.b.v. de toekenning van zowel de ABAN als het verpleegkundig specialisten register.

Houd mij op de hoogte

nieuws,webinars en meer

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.