Palliatieve zorg bij ALS

On demand
Aanmelden

Palliatieve zorg bij ALS

ALS (amyotrofe lateraal sclerose) is een dodelijke zenuw/spierziekte, met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar. Belangrijke symptomen zijn zwakker spierkrachtsverlies, coördinatiestoornissen, vermindering van spraak- en slikvermogen en ook benauwdheid. De ziekte heeft groot effect op de kwaliteit van het leven.

Palliatieve zorg heeft als doel om de kwaliteit van leven van mensen met ALS zo goed mogelijk te houden en speelt dus een grote rol in de behandeling. De meeste zorg thuis wordt gegeven door de wijkverpleging/thuiszorg in goede afstemming met de huisartsrevalidatiearts en zo nodig het Centrum voor Thuisbeademig (CTB).


In dit webinar zullen we ingaan op het brede kader van de palliatieve zorg bij patienten met ALS op somatisch, extentieel, sociaal en existentieel terrein, waarbij er ook aandacht zal zijn voor advance care planning.

Dit webinar is bedoeld voor alle zorgverleners die werken met patienten die ALS (of aanverwante ziektes als PSMA of PLS) hebben zoals verzorgenden, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, huisartsen, longartsen, neurologen, revalidatie-artsen en medewerkers van het Centrum voor Thuisbeademing. Zoals altijd is het webinar ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden zoals patiënten of naasten.

Gerelateerde artikelen

Webinars over palliatieve zorg bij dementieel syndroom, ALS, COPD en hartfalen
Auteur: Carend Redactie
Palliatieve zorg bij ALS
Auteur: Sander de Hosson
Nieuwe richtlijn ALS en palliatieve zorg; binnenkort webinar
Auteur: Carend redactie
Kijktip: vanavond ‘Mijn vader heeft ALS’ bij Het Klokhuis
Auteur: Carend Redactie

Sprekers

Esther Kruitwagen
Physician Rehabilitation Medicine at UMC Utrecht
Sander de Hosson
Longarts, expert en schrijver over palliatieve zorg

Accreditatie aangevraagd

Geen accreditatie
€9,95
Aanmelden
Aanmelden anderen
Geen accreditatie
€4,95
Aanmelden
Aanmelden studenten
Geen accreditatie

Sprekers