Congres Zorg in de Stervensfase: Teun Toebes

Auteur:
07.03.2024
Congres Zorg in de Stervensfase: Teun Toebes
Auteur:
07.03.2024

Dit jaar zal Teun Toebes het Congres Zorg in de Stervensfase afsluiten met een lezing over de Palliatieve zorg in het Verpleeghuis. Teun Toebes is een 24-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. 

Waarom?

Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degenen die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Hoe? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen. 

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Hij schreef over zijn ervaringen het boek 'Verpleegthuis', waarin hij ons op ontwapenende en ontroerende wijze meeneemt in de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. 

In 2023 kwam zijn film 'Human Forever' uit. Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken. Nu het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelt (in 2040: 81 miljoen mensen wereldwijd) is deze zoektocht geen vraag, maar een noodzaak.

Hoopvol
“Na meer dan drie jaar over de wereld te hebben gereisd ben ik hoopvoller dan ooit dat wij de toekomst voor mensen met dementie hoopvoller kunnen inrichten. Human Forever, a story about love for humanity is een indringende en ontwapenende film, die aan de hand van persoonlijke verhalen van de mensen laat zien waarom wij moeten veranderen. En dit vormt samen met beroemde wetenschappers en visionairs uit de praktijk het bewijs dat wij hier morgen mee kunnen beginnen. Ik ben ervan overtuigd dat deze documentaire je kijk op de mens voorgoed verandert”, aldus Teun.

 Teun Toebes is een zorginnovator pur sang en tijdens het Carend Congres zal hij over al zijn ervaringen en ideeën vertellen tijdens de plenaire sluiting. Een must see!