Herziene Richtlijn over Oncologische Ulcera gepubliceerd

Auteur: Carend Redactie
15.09.2024
Herziene Richtlijn over Oncologische Ulcera gepubliceerd
Auteur: Carend Redactie
15.09.2024

De vernieuwde richtlijn voor de behandeling van oncologische ulcera in de palliatieve fase is gepubliceerd door PZNL. Deze richtlijn is bedoeld voor zorgverleners die patiënten in de palliatieve fase begeleiden, zoals verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, dermatologen, internisten en radiotherapeuten.

De herziene richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep, met input van een patiëntvertegenwoordiger van Stichting Darmkanker, en is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. De richtlijn biedt oplossingen voor praktijkknelpunten en is ontwikkeld volgens wetenschappelijke methodologie. 

Oncologische ulcera in de palliatieve fase Oncologische ulcera ontstaan door de groei van tumoren of uitzaaiingen en komen voor bij patiënten met onder andere huid-, borst-, hoofd-hals-, long-, gynaecologische en endeldarmkanker. In de palliatieve fase is genezing niet meer mogelijk, maar behandelingen kunnen worden ingezet om de tumorgroei te remmen en symptomen te verlichten.

De klachten van oncologische ulcera, zoals pijn, geurhinder, vochtafscheiding, bloedingen en jeuk, kunnen leiden tot psychosociale problemen, waaronder schaamte, angst, somberheid en sociaal isolement. Deze klachten hebben ook impact op naasten en relaties van de patiënt.

Nieuwe tools: analyseformulier en beslisboom De richtlijn biedt zorgverleners handvatten in de vorm van een analyseformulier voor diagnostiek en een beslisboom voor de behandeling van oncologische ulcera. Deze hulpmiddelen ondersteunen zorgverleners bij het diagnosticeren en kiezen van de juiste behandeling, met als doel de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren.

Rol van de wonddeskundige Een belangrijke toevoeging in de vernieuwde richtlijn is de nadruk op de rol van de wonddeskundige. Deze specialist helpt bij het kiezen van de juiste behandeling voor oncologische ulcera en zorgt ervoor dat de wond zo goed mogelijk wordt verzorgd. Dit kan veel betekenen voor het comfort en welzijn van de patiënt.

Belangrijkste wijzigingen in de richtlijn De herziene richtlijn is op een aantal punten vernieuwd:

  • De richtlijn is volledig evidence-based.
  • Nieuwe modules over voorlichting en organisatie van zorg zijn toegevoegd.
  • De belangrijke rol en expertise van de wonddeskundige is extra benadrukt.

Met deze updates biedt de richtlijn zorgverleners praktische tools en wetenschappelijk onderbouwde adviezen om patiënten met oncologische ulcera in de palliatieve fase optimaal te ondersteunen.


Meer informatie?

De nieuwe richtlijn staat op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van PZNL. Patiëntinformatie over dit onderwerp is te vinden op Overpalliatievezorg.