Jannie Oskam: "Leven in Tussenland is intens".

Auteur:
07.06.2022
Jannie Oskam: "Leven in Tussenland is intens".
Auteur:
07.06.2022

Bij palliatieve zorg denken veel mensen aan de laatste maanden, weken en dagen van het leven. Palliatief patiënt Jannie Oskam benadrukt de waarde van palliatieve zorg in de tussenfase van een ongeneeslijke ziekte.

Jannie Oskam studeerde sociale wetenschappen en schreef het boek ‘Tussenland. Leven met de dood in je schoenen’. Zij is één van de sprekers op het symposium Palliatieve zorg: eind goed, al goed?! dat op 16 juni in Utrecht wordt gehouden. Andere sprekers zijn onder meer longarts Sander de Hosson, rouwexpert Manu Keirse en huisarts Marike de Meij.

Tussenland Oskam kreeg de diagnose borstkanker in 2013 en weet sinds juni 2020 dat de ziekte tot uitzaaiingen heeft geleid. Daarmee begon haar leven in het tussenland, zoals ze dat heeft genoemd.

“Qua gezondheid zit ik tussen twee groepen mensen in. Aan de ene kant heb je de mensen die gezond zijn, aan de andere kant de mensen die binnen afzienbare tijd zullen overlijden. Ik hoor niet bij één van die twee groepen. Vandaar: tussenland. De metafoor van het land sprak me erg aan, want in een land reis je rond. Je moet het leren kennen. Ik heb gemerkt dat het tussenland beangstigend kan zijn maar ook van overweldigende schoonheid is. Het leven is er heel intens.”

Lees het hele interview met Jannie Oskam hier


Meer info over het Carend-symposium van volgende week donderdag vind je hier.

dinsdag 24 januari 2023
20:00 uur