Palliatieve zorg in het verpleeghuis: zie de mens

Carend Redactie 01-03-2022
Palliatieve zorg in het verpleeghuis: zie de mens

Op 8 maart organiseert Carend een webinar over Palliatieve zorg in het Verpleeghuis met Teun Toebes (auteur van het boek Verpleegthuis) en dit wordt om meerdere redenen een memorabele avond. Op deze avond zullen we de palliatieve zorg in het verpleeghuis vanuit verschillende kanten belichten, ook vanuit het perspectief van een dochter, een verpleegkundige en een arts.  Ondertitel van de avond is "Zie de Mens". Presentatie is in handen van Sander de Hosson (longarts en specialist palliatieve zorg).

Omdat we heel trots erop zijn dat we deze avond samen met Teun Toebes organiseren, verloten we onder alle deelnemers drie van zijn boeken 'Verpleegthuis'.

Zoals bekend zal Teun Toebes vertellen over zijn ervaringen op de afdeling in het verpleeghuis waar hij woont. Deze 22-jarige zorgvernieuwer is op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Waarom? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degene die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.

Sander de Hossen en Teun Toebes zullen vervolgens in gesprek gaan met Ellen, zij is de dochter van cliënte Elly, die opgenomen is op een afdeling in het verpleeghuis en in de terminale fase van haar ziekte dementieel syndroom verkeert. Ellen vertelt over de veranderende relatie die zij heeft met haar moeder en welke impact dat op haar en haar leven heeft. 

Aansluitend zal er een gesprek zijn met Selina van Meurs, een verpleegkundige in opleiding die op de afdeling werkt. We vragen aan haar hoe zij de zorg op de afdeling ervaart en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van leven bij deze zeer kwetsbare patiëntengroep kan verbeteren.

Tenslotte is het woord aan Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde. Zij is heel blij met de aandacht die Teun Toebes genereert voor deze patiëntencategorie, maar zegt ze, 'het dementieel syndroom is een vreselijke ziekte die mensen op allerlei fronten uitholt. De ziekte verloopt altijd dodelijk. Op veel foto's van verpleeghuizen wordt de patiënt met het dementieel syndroom vaak vrolijk lachend afgebeeld, maar als we de ziekte in zijn volle omvang willen laten zien, moeten we ook de ellendige kanten ervan laten zien: de mens verdwijnt langzaam, mensen hebben geen eetlust meer en slapen soms de hele dag. We willen dat ze blijven eten en drinken, dus blijven we aandringen. Maar is dat wel goed? Waar liggen de grenzen van de zorg?

Een interessante avond dus over kwaliteit van leven voor een patiëntencategorie die in omvang alleen maar toeneemt vanuit vier verschillende perspectieven. Centraal staat: 'zie de mens'. Maar hoe doen we dat het beste als zorgverlener en ook als maatschappij? ‘Zie de Mens’ wordt een bijzondere avond over een belangrijk en in onze ogen relatief onderbelicht onderwerp. Wees welkom op deze avond!

Kijk online mee naar het webinar 'Palliatieve zorg in het verpleeghuis: zie de mens'

Wanneer: Dinsdag 8 maart a.s.

Tijd: 20.00 uur

Bedoeld voor: Iedereen met interesse voor dit onderwerp, in het bijzonder naasten, verzorgenden, verpleegkundigen, artsen en paramedici. Voor zorgverleners is accreditatie aangevraagd.

Inschrijven: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-het-verpleeghuis-zie-de-mens

Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde