Pilot palliatieve zorg trainingen van start KWF/Carend

Auteur: Carend Redactie
12.05.2022
Pilot palliatieve zorg trainingen van start KWF/Carend
Auteur: Carend Redactie
12.05.2022

Vandaag start de basistraining palliatieve zorg, een project dat door KWF, Carend en Amsterdam UMC (O2PZ) samen wordt uitgevoerd. Het project begint vandaag in Zwolle en is de voorbode op veel grotere inspanningen om verpleegkundigen, maar later ook artsen en verzorgenden te trainen in goede palliatieve zorgverlening.

In de reguliere opleidingen voor zorgpersoneel komt palliatieve zorg doorgaans niet (voldoende) voor.

De huidige zorg en opleiding is ingericht op het beter maken van mensen, maar onvoldoende op het ondersteunen van mensen die niet beter worden. 28% van de patiënten mist na het slecht nieuwsgesprek hulp van zorgverleners in het ziekenhuis, waarbij patiënten vooral behoefte hebben aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en advies over psychische klachten. Uit onderzoek van Nivel uit 2020 onder zorgverleners blijkt dat bijna tweederde zich onvoldoende geschoold vindt op het gebied van palliatieve zorg. Zoals het ondersteunen bij psychische, sociale en spirituele problemen. Het is geen standaard onderdeel van MBO-, HBO- en WO-opleidingen. Daarnaast is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om alle zorgverleners goed te scholen.

KWF investeert in het 3-jarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) en in samenwerking met diverse partijen. Waaronder Carend, gespecialiseerd in nascholing door zorgverleners met kennis van palliatieve zorg. Het programma werkt toe naar een docentenpoule van 420 docenten en het zo snel mogelijk nascholen van zoveel mogelijk zorgverleners, met uiteindelijk landelijke dekking. Concreet zal al op korte termijn 13% van de oncologische zorgverleners bijgeschoold zijn en kunnen zij de opgedane kennis direct inzetten.

Eerder riep hoogleraar palliatieve zorg Yvette van der Linden al op om snel te investeren in onderwijs over palliatieve zorg.

Bekijk het Op1 fragment met Sabine Netters en Hendriette Eikelboom van Carend en patiente Jannie Oskam: https://op1npo.nl/2022/04/25/hendriette-eikelboom-biesterbosch-sabine-netters-en-jannie-oskam-over-zorg-voor-ongeneeslijk-zieken/

279199470_470795291491205_2284169699489233353_n.jpg AD, 25 april 2022