Publiekscampagne over palliatieve zorg van start: 'Ongeneeslijk, niet uitbehandeld'.

Auteur:
13.03.2023
Publiekscampagne over palliatieve zorg van start: 'Ongeneeslijk, niet uitbehandeld'.
Auteur:
13.03.2023

Zorgverleners brengen nog onvoldoende de mogelijkheden van palliatieve behandeling onder de aandacht bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Goedgekozen woorden zijn daarbij van belang. PZNL start dinsdag met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

Bij het woord ‘behandeling’ denken mensen vaak aan behandelingen die kunnen ‘genezen’. Maar als je ziekte niet te genezen is, kunnen behandelingen een ander doel hebben, namelijk het verbeteren van kwaliteit van leven, meer controle over de symptomen en ook zorg rondom zingevingsvraagstukken. Onder ‘behandelingen’ verstaan we dus ook ondersteuning, zorg en begeleiding. Palliatieve zorg is dus juist behandelen.

Abri's

Voor de campagne worden zes patienten in de palliatieve fase in beeld gebracht door fotograaf Dana Lixenberg. De posters zullen op abri's door heel Nederland komen te hangen. Huisarts en longkankerpatiënt Mirjam Willemsen is één van de zes patiënten die de abricampagne een gezicht geven. Een documentaire over haar (Dying to live) wordt donderdag 16 maart uitgezonden op NPO 2 om 22.18 uur.

Foto's: Dana Lixenberg/ PZNL