Webinarreeks 'Symptoombestrijding in de palliatieve fase'

Auteur: Carend Redactie
10.06.2022
Webinarreeks 'Symptoombestrijding in de palliatieve fase'
Auteur: Carend Redactie
10.06.2022

In de maand juni en juli sluit Carend het jaar 2021/2022 af met een mooie reeks webinars over symptoombestrijding in de palliatieve zorg.

We zullen de meest voorkomende symptomen (pijn, dyspneu en gastro-intestinale klachten) in de palliatieve fase vanuit alle domeinen van de palliatieve zorg belichten. Deze reeks wordt onderbroken door een extra webinar van Manu Keirse over rouw op 28 juni (en die is niet te missen!).

14 juni Pijn in de palliatieve fase – Lisan Ravensbergen Pijn is een veelvoorkomend symptoom in de latere en laatste levensfase. Lisan Ravensbergen, anesthesioloog, consulent palliatieve zorg en SCEN-arts, zal in dit webinar dieper ingaan op pijn binnen de palliatieve zorg en aandacht schenken aan de oorzaken, signalering en de vaak complexe behandeling. Lees meer via: https://carend.nl/webinars#pijn-de-palliatieve-fase.

21 juni Dyspneu in de palliatieve fase – Sander de Hosson Een kwart van de mensen in de laatste drie dagen van het leven ervaart dyspnoe. Zorg voor patiënten met dyspnoe zal de komende jaren aanzienlijk toenemen door een toename in de patiëntenpopulatie met hartfalen, COPD en kanker. Behandeling van dyspnoe richt zich niet alleen op de oorzaak, maar ook op symptoombestrijding en op psychosociale gevolgen. Lees hier meer.

5 juli Misselijkheid en braken in de palliatieve fase – Alexander de Graeff Misselijkheid en braken kennen veel verschillende oorzaken, een onderliggende diagnose van kanker of hartfalen, maar ook een bijwerking van medicatie. Zowel de fysieke gesteldheid als kwaliteit van leven worden sterk beïnvloedt door misselijkheid en braken. Zo kan het leiden tot dehydratie, metabole ontregeling, aspiratiepneumonie en belemmering van medicatie-inname of andere behandeling. Behandeling wordt gebaseerd op de onderliggende mechanismen en oorzaken van de misselijkheid, met een focus op de betrokken neurotransmitters en receptoren. Expert Alexander de Graeff, internist en auteur van vrijwel alle palliatieve richtlijnen neemt ons deze avond mee en geeft praktische adviezen. Lees hier meer.

symptoombestrijding in de stervensfase.png