Noodkreet (over het koppelbed)

Sander de Hosson 02-05-2022
Noodkreet (over het koppelbed)

Afgelopen week zat ik bij dit webinar over onder meer het koppelbed, de wensambulance, vrijwilligers en de waakmand. Stuk voor stuk fantastische initiatieven die de zorg in de stervensfase en daarmee de kwaliteit van sterven erg verbeteren. U kunt dit webinar (duur 1h10 min) gratis terugkijken via https://carend.nl/webinars/terugkijken#1-het-koppelbed-de-vrijwilliger-de-waakmand-en-de-wensambulance).

Tijdens dit webinar moest ik terugdenk aan een noodsituatie rond het verplaatsen van een koppelbed, ruim twee jaar geleden. Wat mij het meeste treft is het gegeven dat in noodsituaties de hulp van mensen die 'zomaar even helpen' van extreme waarde is. Zoals dat voorval waarin volstrekt onbekenden met weinig woorden al snappen waarom het midden in de nacht verplaatsen van een koppelbed zo belangrijk is.

Oktober 2019

Via social media krijg ik een verzoek of ik iets kan betekenen voor een voor mij onbekende stervende man en zijn vrouw in Groningen. Zij willen graag dicht tegen elkaar in liggen in de laatste dagen of misschien wel uren van zijn leven. Daarvoor is tegenwoordig een koppelbed beschikbaar, een kleine, maar zeer waardevolle uitvinding

Het bed is een in hoogte verstelbaar bed die bijna naadloos aansluit op het bed van een geliefde, zodat je in dit soort situaties dicht bij elkaar kan slapen. Dit bed werd de laatste jaren aan ziekenhuizen en hospices beschikbaar gesteld door de organisatie Roparun met geld dat zij ophalen tijdens een monster-marathon met Pinksteren, aangevuld met geld dat de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden bij elkaar zwom. Veel instellingen in de zorg beschikken inmiddels over zo'n bed, maar in de thuiszorg is het minder aanwezig. Langzaamaan komt daar verandering in. De bedden zijn voor thuiszorgorganisaties te huren via Vegro.

Ik besluit de urgente vraag door te sturen naar het Netwerk Palliatieve Zorg in Groningen die misschien kunnen helpen, maar halverwege de avond is duidelijk dat het hen nu niet lukt en dat de situatie snel kan verslechteren. Het bed moet er nu komen, alleen is het half elf in de avond. Vrijdagavond.

Hoewel ons ziekenhuis 30 kilometer verder staat, besluit ik de Raad van Bestuur van ons ziekenhuis via de Whatsapp te benaderen of wij ons bed ter beschikking mogen stellen, als blijkt dat deze niet in gebruik is. Nood breekt wetten. Het antwoord is er binnen nog geen seconde: "Go."

Dan is er nog een groot probleem: Want hoe vervoer je zo'n best groot bed van Assen naar Groningen aan het begin van de vrijdagnacht? Ambulancezorg is geen optie. Ambulances zijn veel te klein. We kunnen niet direct in onze eigen omgeving iemand verzinnen die een auto heeft. Ik stel - in overleg met de familie - deze vraag op twitter. "Wie is er zo gek om NU met een vrachtwagen(tje) of bestelbus van Groningen naar Assen te rijden."

Het wil nog niet zo vlotten: als blijkt dat er geen bestelbus beschikbaar is, komt iemand met het lumineuze idee: 'Bel de Brandweer.' Ik bel de kazerne in Assen, maar daar krijg ik niemand aan de lijn. 'Bel de politie,' adviseert dezelfde twitteraar.

De politie Drenthe is zeer meewerkend. Aangezien het druk is, kan er geen auto rijden, maar binnen 20 minuten regelen zij een koeriersbedrijf (Quicktrans Assen). Ik ben me er helemaal niet bewust meer van dat het kwart over elf is en een slaperige stem neemt op. Binnen 1 minuut is hij overtuigd. "We stappen in de bus. We zijn onderweg"

Dan gaat het snel: het bed wordt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen door de verpleegkundigen binnen no time naar bed gereden. De receptie regelt het vervoer. QuickTrans rijdt de auto vlot naar Groningen. Om iets na half een komt er een berichtje van de familie: "Het bed is gearriveerd." Wow.

Vroeg in de ochtend stuurt de dochter een foto van een zo intiem moment. "Mijn moeder glundert als ze beseft dat ze echt naast hem ligt."

Prachtig.

Als laatste vraagt de familie om aandacht te besteden aan dit koppelbed. "Mijn moeder heeft een hele fijne nacht gehad naast mijn vader. Dit zou toch voor veel meer mensen bereikbaar moeten worden op een eenvoudige manier", schrijft de dochter me.

Met deze column los ik haar verzoek in. Er is werk te doen. Het koppelbed verdient het dat bekend is dat ook in thuissituaties het bed beschikbaar is!


In de meeste ziekenhuizen en hospices is tegenwoordig wel een koppelbed aanwezig. Ook in thuissituaties is het bed vaak beschikbaar en kan geleend worden via Vegro,

Lees hier meer over wat een koppelbed is en waarom het vaker ingezet moet worden:

Bekijk hier gratis het webinar over 'Het koppelbed, de wensambulance, de vrijwilligers en de waakmand'.