Vanavond (!) van 20.00 - 22.00 uur organiseert Carend het webinar 'Palliatieve zorg bij patienten met hersentumoren (cerebrale oncologie).
Primaire hersentumoren (waaronder het glioblastoom), maar ook hersenmetastasen van tumoren elders (longkanker, melanoom, borstkanker) zijn vaak niet te genezen. Een brede, palliatieve benadering is noodzakelijk voor de beste kwaliteit van leven. Patiënten met deze tumoren hebben last van gedrags- en karakterveranderingen, hoofdpijn, duizeligheid, epilepsie, uitval van belangrijke lichaamsfuncties inclusief kracht in de ledematen en sufheid door de tumor zelf of door oedeem dat door de tumor(en) ontstaat. Uiteraard leidt dit tot problemen op alle andere domeinen van de palliatieve zorg. Wij spraken alvast met een van de sprekers vanavond: neuro-oncoloog Walter Taal
"Hersenuitzaaiingen komen veel voor. Het is dus belangrijk om te weten wat je kan doen tegen klachten in de laatste levensfase, zoals hoofdpijn, neurologische uitval en epilepsie"
Wat is voor de palliatieve zorg bij hersentumoren specifiek relevant in behandeling en / of aanpak?
Patiënten met een hersentumor hebben vaak slecht ziekte-inzicht en er zijn karakter- en gedragsveranderingen. Ze hebben zelf niet in de gaten hoe ziek ze eigenlijk zijn. Er komt daardoor veel op de schouders van de naasten terecht. In de palliatieve zorg moet daar aandacht voor zijn. Dexamethason is het meest voorgescheven medicijn in de palliatieve fase. Het is belangrijk om te weten wat de juiste dosis is en wanneer je meer of minder kan of moet geven. Daarnaast kan dexamethason het lijden ook verlengen. Epilepsie komt vaak voor in de palliatieve setting. Hoe ga je hier mee om? Welke medicatie geef je (bijvoorbeeld bij onvermogen tot slikken).
Wat is de rol van de verpleegkundig specialist?
De verpleegkundige specialist is het aanspreekpunt voor de patiënten met een snelgroeiende hersentumor binnen de neurochirurgie en de neuro-oncologie. Zij ziet patiënten bij het eerste bezoek op de poli neurochirurgie en begeleid ze na de operatie bij de nabehandelingen op de polikliniek neuro-oncologie.
Wat is het grootste misverstand rondom palliatieve zorg bij cerebrale oncologie?
Hoofdpijn kan in de allerlaatste fase (uren tot dagen voor het overlijden) heel fors zijn. Het is goed om hier van te voren al iets voor te bedenken (bijvoorbeeld fentanyl neusspray of een opioidenpomp) in overleg met patient en naasten. De zorg voor patiënten met hersentumoren is zwaar voor de naasten. Patiënten maken naast hun ernstige ziekte vaak ook gedrags- en karakterveranderingen door, waardoor naasten hun dierbare al kwijtraken voordat hij of zij overleden is.
Wat hopen jullie met het webinar te bereiken?
Vooral uitzaaiingen in de hersenen komen steeds vaker voor. Het is dus belangrijk om te weten wat je kan doen tegen klachten in de laatste levensfase, zoals hoofdpijn, neurologische uitval en epilepsie.
Voor wie is het webinar bedoeld?
Huisartsen, hospice en verpleeghuisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden uit ziekenhuizen, verpleeghuizen, hospice en de thuiszorg.
Walter Taal, neuro-oncoloog Erasmus Ziekenhuis.
Foto header: Istock.