Webinars over onder meer palliatieve zorg bij Parkinson, dementie en nierfalen

Auteur: Carend Redactie
02.10.2022
Webinars over onder meer palliatieve zorg bij Parkinson, dementie en nierfalen
Auteur: Carend Redactie
02.10.2022

Carend organiseert in de maanden november en december een aantal relevante webinars over palliatieve zorg bij veelvoorkomende ziekten als dementie en Parkinson. Wij hebben op elk onderwerp topsprekers weten aan te trekken.

De webinars zijn gericht op zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, verzorgenden), maar toegankelijk voor iedereen.

Leden van V&VN zullen op alle webinars 10% korting krijgen om de drempel te verlagen.

1 november Palliatieve zorg bij mensen met dementie

Dementie is een progressief ziektebeeld, dat wil zeggen dat iemand steeds verder achteruit gaat en steeds meer functies verliest. Het is daardoor onvermijdelijk dat mensen met dementie door - of in ieder geval mét - de dementie, sterven.

Het is belangrijk om tijdig met een patiënt of client en zijn familie in gesprek te gaan over het levenseinde en de periode die daar aan vooraf gaat (advance care planning), zeker ook bij mensen met dementie. Op deze avond krijgen we meer kennis over het toevoegen van leven aan de dagen van mensen met deze ingrijpende ziekte.

Hier vindt u meer informatie over dit webinar.

8 november Palliatieve zorg bij nierfalen

Bij gevorderd nierfalen treedt specifieke problematiek op op alle domeinen van de palliatieve zorg, zoals jeuk, restless legs, slaapstoornissen, depressieve klachten, dyspneu en complexe keuzes rond het wel of niet starten of beëindigen van dialyse. Op deze avond zullen de auteurs van de richtlijn 'Palliatieve Zorg bij eindstadium nierfalen uitgebreid in op de somatische, psychosociale en existentiele problematiek die bij dit ziektebeeld een rol speelt.

Lees hier meer.

22 november Palliatieve zorg bij Parkinson

De ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende aandoening en na de ziekte van Alzheimer de meest frequente neurodegeneratieve aandoening. Het is een complexe en invaliderende aandoening met veel verschillende uitingen en symptomen: niet alleen motorische klachten zoals stijfheid, traagheid en tremoren, maar ook cognitieve achteruitgang, stemmingsklachten en autonome dysfunctie. De verwachting is dat er een toename zal zijn in het aantal Parkinson patiënten vanwege onder andere de vergrijzing en bepaalde omgevingsfactoren.

Hier vindt u meer informatie over dit webinar.

29 november Palliatieve zorg bij cerebrale oncologie

Primaire hersentumoren (glioblastoom), maar ook metastasen zijn vaak niet te genezen. Patienten met deze tumoren hebben last van gedragsveranderingen, uitval van belangrijke lichaamsfuncties inclusies kracht in de ledematen en sufheid. Een palliatieve benadering van deze klachten op alle domeinen van de palliatieve zorg speelt een belangrijke rol in de behandeling.

Hier vindt u meer informatie over dit webinar.

13 december Palliatieve zorg bij leverfalen

Chronisch leverfalen kent een zeer wisselend, moeilijk voorspelbaar beloop en kan zelfs in het eindstadium nog genezen, met een levertransplantatie. Daarom kan het ingewikkeld zijn om behoefte aan palliatieve zorg te herkennen, tijdig palliatieve zorg en advanced care planning in te zetten en aan te kaarten. Toch is palliatieve zorg van groot belang bij leverfalen: symptoomlast bij eindstadium leverfalen is hoog en gevarieerd, leverfalen specifieke complicaties zijn vaak zeer invaliderend en leiden tot een hoge zorgconsumptie. Daarnaast kan behandeling van symptomen uitdagend zijn door leverfalen geïnduceerde veranderingen in farmacokinetiek en -dynamiek.

Hier vindt u meer informatie over dit webinar.

dinsdag 01 november 2022
20:00 uur
dinsdag 08 november 2022
20:00 uur