NZA: Bekostiging Proactieve Zorg voor ziekenhuizen alsnog ingevoerd per 2025

Auteur: Carend Redactie
27.06.2024
NZA: Bekostiging Proactieve Zorg voor ziekenhuizen alsnog ingevoerd per 2025
Auteur: Carend Redactie
27.06.2024

Anderhalve maand geleden berichtten we dat zorgverleners zich zorgen maakten over uitstel van de broodnodige bekostiging van proactieve zorg. Uit interne notities bleek dat deze bekostiging voor ziekenhuizen er per 2025 in ziekenhuizen niet zou komen, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt nu bekend dat er nu toch een betaaltitel voor proactieve zorg zal komen. 

Proactieve zorgplanning is een belangrijk onderdeel van passende zorg voor kwetsbare patiënten en patiënten in de laatste levensfase. Patiënten en hun naasten houden met proactieve zorgplanning regie over behandelwensen- en grenzen. Zorgprofessionals organiseren hierdoor de zorg rondom de patiënt. In de ziekenhuiszorg is er nog geen specifieke vergoeding voor proactieve zorgplanning. De huidige financiële prikkels zijn vooral gericht op diagnostiek en behandelingen, maar niet op het voeren van langere gesprekken als onderdeel van proactieve zorgplanning. 

De NZa gaat mee in de veldbrede oproep dat een passende bekostiging van proactieve zorgplanning noodzakelijk is en past de bekostiging per 2025 aan. Goed nieuws voor de proactieve en palliatieve zorg in Nederland dus en heel mooi dat de NZa hier serieus werk van heeft gemaakt, in nauwe samenwerking met PZNL!


Huisartsenzorg

Op dit moment zijn er maatwerkafspraken over proactieve zorgplanning gemaakt in Segment 2 en 3. Hierdoor kunnen huisartsen de zorg al declareren, maar dit gebeurt nog niet structureel en landelijk. De NZa wil proactieve zorgplanning om die reden per 2027 invoeren in Segment 1. Om dit zo goed mogelijk te doen willen we eerst van zorgaanbieders en zorgverzekeraars weten hoe zij de maatwerkafspraken in Segment 2 en 3 ervaren. De NZa roept tot 2027 zorgverzekeraars op om proactieve zorgplanning ruim in te kopen. 

Inzet specialist ouderengeneeskundige 

Ook in de kortdurende en langdurige zorg is het belangrijk zorgprofessionals goede afspraken kunnen maken over de behandelwensen en -grenzen van een patiënt. Voor ouderen die thuis zorg nodig hebben, blijkt de huidige indirecte tijd van de specialist ouderengeneeskunde niet genoeg. Dat geldt ook voor de specialist ouderengeneeskunde in de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen. De NZa verkent in 2025 hoe de bekostiging de inzet van de specialist in de kortdurende zorg en langdurige zorg thuis ondersteunt.