Het koppelbed, de vrijwilliger, de waakmand en de wensambulance

On demand
Gratis
Aanmelden

Het koppelbed, de vrijwilliger, de waakmand en de wensambulance

De nadruk bij zorg in de stervensfase lijkt vaak te liggen bij medische interventies zoals symptoombestrijding, palliatieve sedatie en euthanasie. In dit webinar verkennen we een wereld die juist buiten het medische kader ligt en die minstens net zo belangrijk is.

Presentator Wouke van Scherrenburg praat op deze avond met vertegenwoordigers van verschillende wensambulances over hun werk dat vaak op vrijwillige basis plaatsvindt. Deze ambulances kunnen ingezet worden als mensen nog een laatste wens hebben. Opvallend vaak blijkt dat dit geen grote wensen zijn, maar dat het gaat om nog eenmaal een ritje te maken naar het strand of het bos.

Ook gaan we deze avond in op de waakmand. Een waakmand is een betrekkelijk nieuw begrip in de zorgwereld, is analoog aan de kraammand, maar heeft een net zo belangrijke functie aan de andere kant van het leven. De mand kan aangeboden worden aan de familie en vrienden die naast het bed van de stervende zitten en bevat boeken, bundels, muziek, wenskaarten en nog veel meer zaken die een belangrijke rol kunnen vervullen rondom het afscheid.

Daarnaast komen de vrijwilligers binnen de palliatieve en terminale zorg aan bod. Vrijwilligers hebben een buitengewoon belangrijke positie. Zij verlenen hun hulp in het hospice, maar ook in de thuissituatie. Veel vrijwilligers worden vertegenwoordigd door de VPTZ, de vrijwilligers palliatieve en terminale zorg.

Als laatste zullen we ingaan op ervaringen rond het koppelbed. Een koppelbed is een bed dat tegen het hooglaagbed van een stervende geplaatst wordt, waardoor partners en ouders met hun kinderen (of andersom) nog intimiteit kunnen ervaren, zonder dat ze door vervelende richels of bedranden worden tegengehouden.

Donaties  

Wensambulance
https://www.ambulancewens.nl/doneren/

https://wensambulanceutrecht.nl/doneren/

https://www.wensambulancenn.nl/doneren/


De Waakmad https://www.waakmand-bommelerwaard.nl/donateurs/

De Vrijwilliger https://www.vptz.nl/anbi-informatie/

Koppelbed https://roparun.nl/nl/steun-ons/doneren/

Sprekers

Sander de Hosson
Longarts, expert en schrijver over palliatieve zorg
Wouke van Scherrenburg
Journalist en politiek verslaggever

Accreditatie aangevraagd

Geen accreditatie

Sprekers