Carend en Overpalliatievezorg lanceren Infographics over palliatieve zorg

Auteur: Carend Redactie/ Carlijn Veldman/ Sander de Hosson
17.04.2024
Carend en Overpalliatievezorg lanceren Infographics over palliatieve zorg
Auteur: Carend Redactie/ Carlijn Veldman/ Sander de Hosson
17.04.2024

Carend en de website Overpalliatievezorg ontwikkelen 25 infographics over verschillende onderwerpen in de palliatieve zorg. Vandaag wordt de eerste infographic gelanceerd: vocht in de buikholte (ascites) in de palliatieve fase. Bij het ontwikkelen van deze infographics zijn patiënten en naasten betrokken. 

Onderwerpen 

De eerste infographic heeft als onderwerp vocht in de buikholte (ascites) in de palliatieve fase. Voor de inhoud is gekeken naar de patiëntenversie van de richtlijn Ascites in de palliatieve fase die gepubliceerd is op Overpalliatievezorg. Deze pagina is in 2023 bijna 50.000 keer bezocht. Verdere onderwerpen zijn onder andere de betekenis van palliatieve zorg, zingeving en delier. De onderwerpen worden samen bepaald met patiënten en naasten.  

Download de infographic Ascites 

De infographics zijn voornamelijk bedoeld voor patiënten en naasten, maar er zal ook een aantal infographics voor zorgverleners ontwikkeld worden, bijvoorbeeld het slechtnieuwsgesprek. De Infographics kunnen door zorgverleners uiteraard vrij gebruikt worden om specifieke onderwerpen binnen de palliatieve zorg toe te lichten in presentaties of in niet-commerciële uitingen. Aanpassingen aan de poster zijn niet toegestaan. 

De infographic is hier te downloaden in jpeg en hier in pdf. 

Waarom infographics? 

In 2022 ontwikkelde Sander de Hosson, oprichter van Carend, samen met het Tijdschrift voor Verzorgenden een infographic over het stervensproces. De infographic – die hier als poster gratis te downloaden is - is bedoeld als onderwijsmateriaal in presentaties, e-learningen, nascholingen etc. Deze infographic was een groot succes en meer dan 30.000 keer gedownload. Met de 25 nieuwe infographics vervolgen we deze succesvolle actie.  


Waar zijn de infographics in de toekomst te downloaden? 

In totaal zullen er 25 infographics gemaakt worden. Ze worden allemaal op de website Overpalliatievezorg.nl en de website van Carend gepubliceerd, waar ze te downloaden zijn zodat ze naar eigen wens geprint kunnen worden. Ook worden ze opgenomen op de webshop van Stichting PZNL en waar relevant op Palliaweb. 

De infographics worden mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II).