Aandacht voor palliatieve zorg bij orgaanfalen

Auteur: Carend Redactie
29.01.2022
Aandacht voor palliatieve zorg bij orgaanfalen
Auteur: Carend Redactie
29.01.2022

In de maand april zal Carend palliatieve zorg bij orgaanfalen in de spotlight zetten met geaccrediteerde webinars die bestemd zijn voor zorgverleners uit alle zorglijnen, maar ook naasten en andere geïnteresseerden. Wij hebben voor alle webinars gerenommeerde sprekers uit het hele veld aangetrokken, zowel medisch specialisten als verpleegkundig(e) specialisten en verzorgenden.

Palliatieve zorg bij orgaanfalen is een belangrijk onderwerp, want in de laatste decennia is (terecht) veel aandacht uit gegaan naar palliatieve zorg bij oncologische ziekten, maar deze gebieden binnen de palliatieve zorg zijn hierbij achterbleven.

Dat is onterecht, blijkt uit verschillende studies, zo is de symptoomlast in het laatste levensjaar bij bijvoorbeeld COPD veel hoger is dan in het laatste levensjaar van patiënten met longkanker. 

In de laatste vijf jaar is er voor patiënten met deze vormen van orgaanfalen veel veranderd. Zo zijn rond COPD veel richtlijnen en behandelmogelijkheden ontstaan die zich richten op kwaliteit van leven voor deze patiëntencategorie. Ook voor ALS-patienten zijn er tegenwoordig multidisciplinaire behandelteams die ook de palliatieve zorg hoog in het vaandel hebben staan.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) heeft inmiddels een actieve werkgroep die zich inzet om de palliatieve zorg bij mensen met hartfalen beter te regelen. Het zijn allemaal belangrijke en noodzakelijke ontwikkelingen en in deze reeks webinars willen we graag met u de mogelijkheden op een rij zetten. Telkens ligt de nadruk op advance care planning (ACP) en de behandelmogelijkheden in de latere en laatste fase van het leven.

Wij hebben gerenommeerde sprekers uitgenodigd om meer te vertellen over achtereenvolgens palliatieve zorg bij het dementieel syndroom, bij ALS, bij COPD en bij hartfalen.


5 april Palliatieve zorg bij het dementieel syndroom (spreker: specialist ouderengeneeskunde Maartje Klapwijk. Zij zal samen met een verzorgende spreken).

Inschrijven kan op: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-bij-dementieel-syndroom

12 april Palliatieve zorg bij ALS (spreker: revalidatie-arts en lid van het ALS-team UMC Esther Kruitwagen)

Inschrijven kan op: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-bij-als

19 april Palliatieve zorg bij COPD (sprekers: longarts Kris Mooren en verpleegkundig specialist Daniëlle Wester)

Inschrijven kan op: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-bij-copd

26 april Palliatieve zorg bij hartfalen (sprekers: cardioloog Bas Bekkers en verpleegkundig specialist Marjan Aertsen)


Wij kijken zeer uit naar deze reeks en hopen samen met u de (palliatieve) zorg voor onze patiënten nog beter te maken!

Inschrijven kan op: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-bij-hartfalen

Wij hopen u van harte te mogen treffen op een van onze webinars!