Adelheid Roosen in 'De Kist' tijdens Congres

Auteur: Carend Congres Redactie
27.06.2023
Adelheid Roosen in 'De Kist' tijdens Congres
Auteur: Carend Congres Redactie
27.06.2023

Tijdens het Carend congres 'Zorg in de Stervensfase' op 1 november wordt een speciale editie gemaakt van 'De Kist'. Kefah Allush interviewt voor deze gelegenheid theatermaker, auteur en actrice Adelheid Roosen. 

De Kist

De Kist is een EO-programma waarin Kefah Allush in gesprek gaat met bekende Nederlanders over het leven én over de dood. Hij bespreekt met hen de kruispunten in hun leven, de gemiste kansen, wie ze nog willen spreken voor hun dood en wat er gebeurt ná dit leven? In De Kist rijdt Kefah met de toekomstige doodskist van een Bekende Nederlander op het dak van een kleine gele oldtimer naar zijn gast. Tijdens het Carend congres Zorg in de Stervensfase zal er een speciale editie worden gemaakt.

Adelheid Roosen: veelzijdig actrice en theatermaakster

In de jaren '80 gaat Adelheid Roosen aan de slag als theatermaakster en actrice. Zo werkte ze mee aan diverse films, zoals Als de noodklok luidt, Mama is boos! en Het Zakmes. Ook leverde ze een bijdrage aan vele televisieprogramma's, zoals Het andere net, VARA's Nachtshow en De Familie Braaksma op vakantie. Roosen droeg veel bij aan de emancipatie van Islamitische moslima's. Na haar deelname aan De vagina monologen schreef ze een versie voor Islamitische vrouwen, waarin taboes rond intimiteit en seksualiteit werden doorbroken. 

Haar extraverte karakter en sprankelende persoonlijkheid bleken een perfecte combinatie met de uitbundige Karin Bloemen. De dames stonden dan ook veelvuldig samen op het podium, zoals in theatercabaretgroep Purper en de voorstelling Niet gesnoeid. 

Roosen staat bekend om haar veelzijdigheid. Zo speelde ze in uiteenlopende stukken, van cabaret tot Shakespeare. Ook werkte ze veel als dramadocente, onder meer aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Roosen ontving ook vele onderscheidingen tijdens haar carrière, zoals de Amsterdamprijs voor de kunst en de Dr. J.P. van Praag-prijs, maar ook de Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award van de League of Professional Theatre Women. 

Samenwerking met Hugo Borst

Samen met Hugo Borst ging zij in het verpleegtehuis op zoek naar de menselijke zorg bij dementie. Het leverde in 2018 een bijzonder vierluik op: In de Leeuwenhoek. De serie kreeg een vervolg met Thuis op Zuid en Roosen en Borst. Als ervaringsdeskundige weten Adelheid Roosen en Hugo Borst hoe het is om langzaam afscheid te moeten nemen van iemand met dementie. Beiden verloren ze hun moeder aan de ziekte. Sinds het verlies onderzoeken ze hoe de zorg voor en omgang met mensen met dementie beter kan. Dat doet Roosen als theatermaker op de haar zo kenmerkende manier: ze komt bij iedereen dichtbij, raakt de mensen en verzint bijzondere rituelen rondom afscheid. 

Congres Zorg in de Stervensfase

Het Congres Zorg in de Stervensfase vindt plaats op 1 november 2023 in Jaarbeurs Utrecht. Sprekers zijn onder meer professor Lia van Zuylen die de volledig herziene Richtlijn Zorg in de stervensfase bespreekt, internist Eric Geijteman, longarts Sander de Hosson, hospice-arts Christiaan Rhodius en geestelijk verzorger Saïda Aouled Baktit. Het congres is bestemd voor zorgverleners, maar iedereen is welkom. Het gehele programma is hier te vinden. 

Foto header: Wikipedia.