Bewoners Villawijk Bloemendaal protesteren met succes tegen komst hospice

Auteur:
10.08.2024
Bewoners Villawijk Bloemendaal protesteren met succes tegen komst hospice
Auteur:
10.08.2024

Bewoners van de Midden Duin en Daalseweg in Bloemendaal willen niet dat er een hospice in hun straat komt, zo blijkt uit een artikel uit het Noordhollands Dagblad. Er worden meerdere redenen aangevoerd, maar waaronder het risico dat de kinderen uit de buurt mogelijk terminaal zieke mensen onder ogen zouden krijgen, bezwaren tegen een grotere parkeerdruk en de angst dat er lijkwagens door de straat gaan rijden.

De familie van wijlen Theo Eichholtz bood het markante landhuis, waar hij woonde, als schenking aan Hospice Haarlem aan. Het hospice zou het pand twintig jaar kosteloos mogen gebruiken om tegemoet te komen aan de grote ruimtenood die wordt ervaren voor de zorg in de laatste levensfase. Het plan was om in de villa tien bedden te realiseren, waarvan zes voor terminale zorg en vier voor logeerzorg.

Hoewel de gemeente Bloemendaal positief reageerde op het plan, ontstond er verzet vanuit de buurt. Enkele felle tegenstanders uitten bezwaren, variërend van zorgen over parkeeroverlast tot angst voor precedentwerking dat er 'meer bedrijven' zich zouden vestigen in het beschermde villapark Duin en Daal. Ondanks de steun van de gemeente en andere buurtbewoners, besloot het hospice af te zien van het project vanwege de dreiging van langdurige juridische procedures.

Het hospice zoekt nu naar een alternatieve locatie, met blijvende steun van de familie Eichholtz en de gemeente.


Bijgaande foto is een stockfoto van pexels.