De Carend Podcast: COPD

Auteur: Carend Podcast Redactie
02.07.2024
De Carend Podcast: COPD
Auteur: Carend Podcast Redactie
02.07.2024

Vandaag zoomen we in op het ziektebeeld COPD. We praten hierover met Els Verschuur, projectleider palliatieve zorg voor patiënten met COPD van Long Alliantie Nederland (LAN). Deze podcast wordt gemaakt samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II), een initiatief om de bewustwording van palliatieve zorg te vergroten.

Je kan de podcast hieronder beluisteren of via Spotify, Apple Podcast of je favoriete podcastkanaal.

COPD is een chronische aandoening van de langen, vaak (maar niet altijd) veroorzaakt door roken. De ziekte kan lang stabiel blijven en geen tot weinig klachten geven. Wanneer de ziekte achteruit gaat en minder stabiel wordt, kun er een longaanval optreden. Een longaanval is een plotseling achteruitgang van de benauwdheid. Daarnaast kan iemand door COPD door de chronische aandoening langzaam steeds zwakker worden met minder spierkracht, toenemend benauwd zijn en afvallen. Door steeds verdere achteruitgang kan uiteindelijk sprake zijn van de laatste levensfase, ook wel de palliatieve fase.

Carend heeft in samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) een infographic ontwikkeld over COPD. Je kunt de infographic COPD hier als pdf-document en hier als jpg-figuur downloaden.



Meer informatie voor zorgverleners:
- Over palliatieve zorg: bekijk het kwaliteitskader hier
- Over palliatieve zorg bij COPD, bekijk de richtlijn hier

Meer informatie voor patiënten;
- Over palliatieve zorg: klik hier
- Over COPD: klik hier

Meer informatie over COMPASSION via: https://palliatievezorgcopd.nl/ en https://www.longaanval.nl/.  Meer informatie over vrijwilligers palliatieve terminale zorg Hier


De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit derde seizoen staat 'Verlichten van Klachten' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten! 

Voor meer informatie voor zorgverleners over zorg in de stervensfase, bezoek de website: https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/stervensfase
Voor meer informatie voor patiënten over palliatieve zorg, bezoek de website: https://overpalliatievezorg.nl/dit-is-palliatieve-zorg