De Carend Podcast: De geestelijk verzorger

Auteur:
17.01.2024
De Carend Podcast: De geestelijk verzorger
Auteur:
17.01.2024

Een van de vier domeinen van palliatieve zorg is het zingevingsdomein. Als we het over zingeving of spiritualiteit hebben, gaat het vaak over levensvragen. Elke patient, of zijn naaste zullen in het verloop van een ongeneeslijke ziekte tegen dit soort vragen aanlopen. Vragen als 'Hoe kan ik nog kleur geven aan het leven, als de bodem eronder wegzakt?' zijn niet makkelijk of misschien wel helemaal niet te beantwoorden. Toch kunnen zorgverleners hulp bieden als dit soort problemen opdoemen. 

Aandacht en hulp bij zingevings- en levensvragen kunnen ook door anderen dan geestelijk verzorgers worden gegeven. Mensen kunnen worden gesteund door structuren die er zijn in onze samenleving zoals de familie, het sociale netwerk, onderwijs, werk en geloofsgemeenschappen. Wanneer een sociaal netwerk ontbreekt of daar niet toe in staat is, kunnen zorgverleners, sociaal werkers en getrainde vrijwilligers hulp en steun bieden. Als dit niet langer volstaat, bijvoorbeeld wanneer sprake is van ingrijpende veranderingen in het leven kan de geestelijk verzorger worden ingeschakeld. 

Maar boven alles staat: Geestelijk verzorgers zijn van grote waarde voor de palliatieve zorg. Zij bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levenbeschouwing. Zij zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. 

Hoe werkt een geestelijk verzorger precies? En wat is het verschil met een psycholoog? Etje Verhagen is beiden en ze vertelt ons in deze podcast over de invulling van haar belangrijke werk. Luister de podcast hieronder of via Spotify, Apple Podcast of jouw favoriete podcastkanaal.

Deze podcast wordt gemaakt in samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II), een initiatief om de bewustwording van palliatieve zorg te vergroten.

De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit tweede seizoen staat 'Zingeving' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten! 

In dit artikel staan twee mooie ervaringsverhalen over de toegevoegde waarde van een geestelijk verzorger Geestelijke verzorging (overpalliatievezorg.nl)
Ga voor meer informatie voor zorgverleners naar www.palliaweb.nl.