De Carend Poll

Auteur:
28.02.2024
De Carend Poll
Auteur:
28.02.2024

Palliatieve zorg is in ontwikkeling: Er komt steeds meer nascholing voor zorgverleners, het krijgt een plek in de basisopleiding, er is meer bewustwording in de maatschappij. Carend vroeg zich af welk onderdeel van palliatieve zorg meer aandacht mag krijgen, hier zijn de resultaten! Bijna de helft geeft aan dat maatschappelijke bewustwording het belangrijkste onderdeel is, maar ook meer kennis en kunde onder zorgverleners verdient toch aandacht. Lees onder de uitslagen reacties op de poll via ons Linked-In account


Joke van Dijk: "De opleiding van het gros van de zorgverleners en daarmee dus ook de kennis van het gros van de zorgverleners schiet mijn inziens te kort. We kunnen volgens mij niet van de maatschappij verwachten dat zij zich bewust worden van nut en noodzaak van goede en adequate palliatieve zorg, wanneer wij als zorgverleners teveel hiaten in onze kennis hebben. Opleiden dus en bijscholen."

Kasper Klaarenbeek, patient en auteur zegt: "Toegang en bewustwording zijn natuurlijk ook essentieel, maar alles begint volgens mij bij zorgverleners die de weg moeten kennen en kunnen helpen om de juiste connecties te maken. Als je palliatieve zorg nodig hebt, is het belangrijk dat degene die op jouw ziekte let ook kan helpen om je de weg te wijzen naar zorg voor de mens.
Ik zeg altijd: ik BEN Kasper en ik HEB kanker, beide aspecten verdienen zorg en aandacht."

Diane Faes: "Er ligt een theoretisch beleidsstuk, ik gun de werkvloer een praktische variant die bij verschillende doelgroepen aansluit.
Laten we vooral met zijn alle het zelfde doen!
Vertel aan de hand van casuïstiek en hoe jij je als zorgmedewerker moet indekken. En hoe je door goed rapporteren familie stap voor stap kunt mee nemen. En andere kunt overtuigen dat er een andere fase aanbreekt. En hoe te dealen met familie in een ander land als deze fase aanbreekt. Cliënt die niet meer wil, familie op afstand die vind dat alles gedaan moet worden......
Proactieve planning telt voor iedere doelgroep niet alleen voor de palliatieve zorg!"

Longarts in opleiding Uraujh Yousef Kahn zegt: "Niet alleen bewustwording in de maatschappij. Dat de patiënt en naasten meer weten over wat palliatieve zorg inhoudt: pall sedatie vw euhthanasie, icl de rechten van de patiënt etc.
Maar zou ook meer willen horen /meer aandacht omtrent palliatieve zorg binnen de islamitische patiënten. In de basis moet dat niet verschillen van ieder ander, maar vereist wel een andere bejegening. Meer vanuit het “wij”- cultuur ipv “ik”- cultuur wat wij gewend zijn. Dat zou ik denk ik heel veel zorgverleners helpen."


De Carend Poll wordt afgenomen via het Linked-In account van Carend. (Volg ons hier). We plaatsen elke dinsdag of woensdag een nieuwe poll. Volg ons om mee te doen!.