Deze koppels kennen elkaar door en door. Tot het over de dood gaat.

Auteur:
14.10.2024
Deze koppels kennen elkaar door en door. Tot het over de dood gaat.
Auteur:
14.10.2024

Wat weten deze koppels écht van elkaar?

Alles.

Tot het over de dood gaat.


Palliatieve zorg gaat over veel meer dan alleen de laatste momenten van het leven. Het draait om het waarborgen van de kwaliteit van het leven, ook in de laatste fase. Toch blijft de dood een moeilijk onderwerp. Het is een gesprek dat we liever vermijden, maar erover praten is juist zo essentieel. Samen kunnen we het taboe doorbreken en open spreken over wat er echt toe doet, ook aan het einde van het leven.

Carend en Stichting Komma willen mensen aanmoedigen om dit gesprek aan te gaan. In onze video, speciaal gemaakt voor de Week van de Palliatieve Zorg, volgen we drie koppels die elkaar door en door denken te kennen – tot het onderwerp de dood op tafel komt. Het blijkt moeilijker dan verwacht om te spreken over het onvermijdelijke, zelfs met de mensen die je het meest na aan het hart liggen. Met deze video willen we mensen er bewust van maken dat het belangrijk is om gesprekken over het levenseinde op tijd te voeren, voor het te laat is. 

Laat de dood geen taboe zijn. Praat over wat er echt toe doet.


Leontine
Prachtig weergegeven, mooi om te zien dat de antwoorden over andere onderwerpen zo snel gegeven kunnen worden en vragen over ziekte, de dood of doodgaan toch moeilijker zijn. Goed om er dan juist ook aandacht aan te geven Ik merk wel dat me afvraag hoe de vragen tot stand zijn gekomen, gezien ik moeite heb met de vraag of de partner die ongeneeslijk ziek is gereanimeerd zou willen worden. Dit is namelijk soms een wens die voortkomt uit een niet realistisch beeld van reanimeren of hoe iemand uit een reanimatie komt... Door deze vraag in een publiekscampagne op te nemen van een goed bekend staande organisatie die zich richt op palliatieve zorg, vraag ik me af of er geen verkeerd beeld ontstaat.
Log in om reacties te plaatsen