Film ‘Amour’ op 23 januari in Forum Groningen met inleiding van Sander de Hosson

Auteur:
20.12.2022
Film ‘Amour’ op 23 januari in Forum Groningen met inleiding van Sander de Hosson
Auteur:
20.12.2022

‘Palliatieve zorg verdient alle spotlights’, vindt longarts Sander de Hosson. Al jaren probeert hij de zorg voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten voor het voetlicht te brengen. Op 23 januari zal hij de door hem gekozen film ‘Amour’ in het Forum Groningen inleiden.

Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emanuelle Riva) zijn gecultiveerde, gepensioneerde muziekdocenten in de tachtig. Hun dochter Eva (Isabelle Huppert) woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een beroerte. Wanneer ze het ziekenhuis verlaat, is ze aan één zijde van haar lichaam volledig verlamd. Ze verzoekt hem om haar nooit meer naar een ziekenhuis te sturen. Hij verzorgt haar met veel liefde, maar na verloop van tijd wil ze dood. Hierdoor wordt de liefdevolle relatie binnen het gezin danig op de proef gesteld.

In de inleiding zal Sander de Hosson vertellen waarom palliatieve zorg zo belangrijk is. Zo zal hij ingaan op de verschillen tussen palliatieve en terminale zorg, het belang over tijdig spreken over het levenseinde (advance care planning) en de mogelijkheden die er zijn om kwaliteit van leven en sterven te verbeteren.

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en behandelt veel mensen met longkanker. Over zijn werk schreef hij jarenlang columns in het Dagblad van het Noorden, die uiteindelijk gebundeld werden in het boek Slotcouplet (2018). In maart komt zijn volgende boek uit: ‘Leven toevoegen aan de dagen’, waarin journalist Els Quaegebeur hem twee jaar volgde en het verhaal schreef over goede zorg via de ogen van arts van slecht nieuwsgesprek tot ver na de dood.

Sander de Hosson is oprichter van het zorgplatform Carend (www.carend.nl) dat tot doel heeft om palliatieve zorg in de maatschappij en de medische wereld zichtbaarder te maken.

Over organisator: Marvelous Mind

Marvelous Mind (www.rug.nl/marvelousmind) is een initiatief van de Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN), het onderzoeksinstituut Brain & Cognition (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen, naar analogie van het Amsterdamse initiatief Brein in Beeld, waarin we kennis delen en de discussie aangaan over de werking van de hersenen, over hersenziekten, hoe daar mee om te gaan en hoe die kunnen worden behandeld.

Praktisch

Film ‘Amour’

Maandag 23 januari, 19:00 uur

Forum Groningen, Nieuwe Markt 1

Entree: € 11,50 met korting voor scholieren en studenten

Tickets via deze link