Lancering E-learning Mantelzorg

Auteur: Carend Redactie
23.05.2024
Lancering E-learning Mantelzorg
Auteur: Carend Redactie
23.05.2024

Binnen de palliatieve zorg draait het natuurlijk vaak om de patiënt – maar iemands partner, kinderen, familieleden of vrienden hebben hun eigen weg te gaan. Vaak komt er veel op ze af en weten ze niet altijd de weg te vinden in de wereld van de zorg. Er is nogal eens een afstand tussen naasten en ondersteuningsmogelijkheden die er bestaan. Om die afstand te verkleinen werd het door KWF gefinancierde project ‘Mind the gap’ opgezet. Daarin werd samengewerkt tussen Carend, Educared en Radboudumc-onderzoeker Maaike Haan die binnen haar ZonMw-project het stripboek ‘Naasten’ maakte met twee tekenaars.

Samen werd een scholing ontwikkeld over mantelzorg in de palliatieve fase, om oncologieverpleegkundigen (meer) bewust te maken van de beleving en behoeften van naasten. Onderdeel daarvan was een e-learning die daarna voor een brede groep inzetbaar moest zijn. En dat is gelukt: vanaf het congres over naasten en nabestaanden op 23 mei 2024 is de e-learning voor iedereen gratis beschikbaar! Veel dank aan alle input van diverse projecten en organisaties, in het bijzonder het team van het ZonMw-project ‘Oog voor Naasten en Nabestaanden’.

Zorgprofessionals, studenten of vrijwilligers krijgen via deze e-learning op basisniveau in ongeveer 60 minuten een introductie in het thema van mantelzorg in de palliatieve fase: deel 1 gaat om begrijpen wat mantelzorg is; deel 2 om je verplaatsen in naasten, via verhalen; en deel 3 om afstemmen op hun behoeften. In alle onderdelen wordt telkens doorverwezen naar allerlei organisaties, handige websites of praktische tools, die ook in een los te downloaden document bij elkaar op een rij gezet zijn – praktisch bruikbaar voor jezelf óf om een naaste naar door te verwijzen. Alles staat verzameld op www.carend.nl/mantelzorg.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de e-learning te gebruiken in eigen onderwijs of trainingen! Het mooiste is als deze e-learning gekoppeld wordt aan een fysieke onderwijsbijeenkomst of workshop, aan te vragen via Carend of als trainer/opleider zelf te verzorgen. Daarin kan het thema verder worden verdiept en kun je samen in gesprek over hoe je in je (vrijwilligers)werk meer aandacht kunt hebben voor naasten en nabestaanden. Neem voor overleg vooral contact op met Maaike Haan via mantelzorg@carend.nl.

De e-learning is mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van KWF.


Bekijk ook de teaser van 'Naasten' via deze link.