Naast Noordwest Podcast - over proactieve zorgplanning

Auteur: Carend Redactie
17.07.2024
Naast Noordwest Podcast - over proactieve zorgplanning
Auteur: Carend Redactie
17.07.2024

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een podcast: Naast Noordwest. In 2 seizoenen bespreken ze menselijke thema's in de gezondheidszorg, waarbij we seizoen 2 met name willen uitlichten voor Carend lezers. 

In seizoen 1 spreken zorgverlener en patiënt van mens tot mens over hun band, wat indruk heeft achtergelaten en hoe dat van invloed was op hun persoonlijke perspectief. In seizoen 2 gaan twee jonge dokters, Fleur Huisman en Maud Boumans, in gesprek met andere zorgprofessionals over pro-actieve zorgplanning (ook wel: advance care planning of ACP).

“Het is de manier om passende zorg te leveren. Wat bespreek je? Wanneer en met wie? Hoe wordt er samen gewerkt binnen de regio en wat kan er nog beter? Wat is belangrijk in een laatste levensfase van iemand en hoe praat je met iemand over de dood? En hoe leer je deze gesprekken te voeren als jonge dokter?” Om deze vragen draait deze podcast. 

Beluister de trailer van de podcast hieronder of op spotify

Afleveringen

Seizoen 2 bestaat uit 5 afleveringen van elk ongeveer 25 minuten. Hieronder in het kort waar ze over gaan: 

  1. Pro-actieve zorgplanning op de intensive care - Fleur en Maud spreken met intensivist Cynthia Kleppe over behandelmogelijkheden en -grenzen op de IC, en hoe je dat met patiënten en naasten bespreekt.
  2. Het consultteam ondersteunende en palliatieve zorg - Mira Jong vertelt over het COP-team: welke ondersteuning geboden wordt, wanneer ze betrokken raken en hoe je praat over zorg in de laatste levensfase. 
  3. De longarts en de huisarts over samenwerken in de regio - Sonja Voskuil en Liesbeth Peters spreken over de zorg in het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk, alsook over samenwerking tussen huisarts en specialist. 
  4. De specialist ouderengeneeskunde over proactieve zorgplanning bij de oudere patiënt - Alvin Tuinenburg spreekt over proactieve zorg bij zijn patiëntenpopulatie, maar ook als het gesprek bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld dementie. 
  5. Jonge artsen over proactieve zorgplanning in de praktijk - Eva Groot en Antoinette Spoelder, 2 artsen op verschillende punten in hun carrière, spreken over proactieve zorgplanning en hoe je daarin groeit tijdens je loopbaan. 

 


Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep | foto: Noordwest Ziekenhuisgroep 

Je vindt de link naar de podcast hier