Nieuw Seizoen van 'De Carend Podcast': het Sociale Domein

Auteur:
16.09.2024
Nieuw Seizoen van 'De Carend Podcast': het Sociale Domein
Auteur:
16.09.2024

Carend komt met een gloednieuw seizoen van de Carend Podcast, gepresenteerd door host Nick Dekker. In dit vierde seizoen duiken we in een thema dat steeds relevanter wordt: het sociale domein en de sociale dimensie binnen de zorg, met een focus op de palliatieve fase. De eerste aflevering wordt afgetrapt door Sandrina Sangers, beleidsadviseur bij Agora, die het onderscheid tussen deze twee concepten helder uitlegt. Wat betekent het sociale domein precies, en hoe verschilt dat van de sociale dimensie? Waar kunnen zorgverleners en beleidsmakers elkaar vinden, en welke kansen liggen er voor de toekomst?

De rol van gemeenten en zorgverleners in de sociale dimensie Sandrina zal inzicht geven in hoe gemeenten en zorgverleners hun rol kunnen versterken in het ondersteunen van patiënten en hun naasten in de palliatieve fase. Vaak worden de sociale behoeften van patiënten onderbelicht, terwijl deze een cruciale rol spelen in hun algehele welzijn. Zorgprofessionals kunnen meer doen om patiënten sociaal te ondersteunen, en daar kunnen praktische handvatten bij helpen.

Beluister de aflevering hieronder, via Spotify, Apple Podcast of via je favoriete podcastapp.



De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. De Carend Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II. 

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten! 

Voor meer informatie voor zorgverleners over zorg in de stervensfase, bezoek de website: https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/stervensfase
Voor meer informatie voor patiënten over palliatieve zorg, bezoek de website: https://overpalliatievezorg.nl/dit-is-palliatieve-zorg


Praktische tips voor zorgprofessionals in de palliatieve zorg over het sociale domein

In samenwerking met een groep van 25 deskundigen uit verschillende zorgsectoren, zijn vijf praktische tips ontwikkeld om de sociale dimensie beter te integreren in de zorg voor palliatieve patiënten. Deze tips zijn het resultaat van een casusbespreking, waarin de situatie van Carla, een COPD-patiënte, en haar mantelzorgende zoon centraal stonden.

De vijf inzichten op een rij:

  1. Vraag wat iemand wil Het lijkt vanzelfsprekend, maar vaak schieten professionals in de adviserende rol zonder eerst echt te luisteren. Neem de tijd om te vragen wat de patiënt en diens naasten willen en waar ze tegenaan lopen. Pas daarna kun je met passende adviezen komen.

  2. Het gesprek kan overal starten Het gesprek over de sociale dimensie kan op verschillende plekken starten, zoals in het ziekenhuis bij de huisarts, longarts of oncoloog. Sluit aan bij eerdere gesprekken en zorg dat er een vangnet van expertise ontstaat.

  3. Focus op de mantelzorger Wanneer een naaste, zoals een kind, plots mantelzorger wordt, kan dit veel stress veroorzaken. Breng samen met de patiënt en naasten in kaart wat de taken zijn en wie ondersteuning kan bieden. Denk aan het inzetten van respijtzorg of vrijwilligers om de mantelzorger te ontlasten.

  4. Betrek vrijwilligers In de sociale dimensie kunnen vrijwilligers een waardevolle rol spelen, vooral bij het ondersteunen van de patiënt en mantelzorgers in praktische en sociale behoeften.

  5. Weef je eigen netwerk Agora heeft een handige infographic ontwikkeld die laat zien welke professionals een rol kunnen spelen in de sociale dimensie. Gebruik deze binnen (PATZ-)groepen om een sterk netwerk op te bouwen en meer samenwerking te realiseren in de regio.

Samenwerking in de zorg Zorgprofessionals zoals huisarts Astrid Kodde, die nauw betrokken was bij Stichting Patz en PZNL, benadrukken het belang van samenwerking in de palliatieve zorg. In PATZ-groepen worden de situaties van patiënten besproken om tijdige en goede zorg te leveren, maar er is nog veel te winnen als het gaat om bewustwording van de sociale dimensie.

De nieuwe aflevering van de Carend Podcast met Sandrina belooft een gesprek te worden over deze thema's en biedt praktische inzichten voor zorgverleners om de sociale behoeften van patiënten beter te ondersteunen.