Nieuwe Carend Infographic: COPD

Auteur: Carend Redactie
11.06.2024
Nieuwe Carend Infographic: COPD
Auteur: Carend Redactie
11.06.2024

Het is weer tijd voor een nieuwe infographic. Na het succes van de eerste drie infographics, volgt hier de nieuwste infographic: ‘COPD’. Voor de inhoud is gekeken naar de patiëntenversie van de richtlijn ‘COPD’ die gepubliceerd is op Overpalliatievezorg.

COPD

COPD is een chronische aandoening van de langen, vaak (maar niet altijd) veroorzaakt door roken. De ziekte kan lang stabiel blijven en geen tot weinig klachten geven. Wanneer de ziekte achteruit gaat en minder stabiel wordt, kun er een longaanval optreden. Een longaanval is een plotseling achteruitgang van de benauwdheid. Daarnaast kan iemand door COPD door de chronische aandoening langzaam steeds zwakker worden met minder spierkracht, toenemend benauwd zijn en afvallen. Door steeds verdere achteruitgang kan uiteindelijk sprake zijn van de laatste levensfase, ook wel de palliatieve fase.

Infographics

Carend en de website Overpalliatievezorg ontwikkelen 25 infographics over verschillende onderwerpen in de palliatieve zorg. Verspreid over de onderwerpen zullen alle domeinen binnen de palliatieve zorg aan bod komen. Bij het ontwikkelen van de infographics zijn patiënten en naasten betrokken.

De infographics zijn voornamelijk bedoeld voor patiënten en naasten, maar er zullen ook een aantal infographics voor zorgverleners worden ontwikkeld, bijvoorbeeld het slechtnieuwsgesprek. De infographics kunnen door de zorgverleners uiteraard vrij gebruikt worden om specifieke onderwerpen binnen de palliatieve zorg toe te lichten of voor niet-commerciële uitingen. Aanpassingen aan de infographic zijn niet toegestaan.

Download hier de infographic COPD

Je kunt de infographic COPD hier als pdf-document en hier als jpg-figuur downloaden.Eerdere afleveringen downloaden - de Infographics 'Kenmerken van Sterven' , 'Ascites' en 'Hartfalen;.

De infographic 'Kenmerken van een stervend lichaam' is hier als poster gratis te downloaden. 

De infographic Ascites is hier te downloaden in jpeg en hier in pdf. 

Je kunt de infographic Hartfalen hier als pdf-document en hier als jpg-figuur downloaden

Je kunt de infographic Delier hier als pdf-document en hier als jpg-figuur downloaden.