Nieuwe richtlijn 'Zorg in de Stervensfase' komt eraan

Auteur: Carend Congres Redactie
17.10.2023
Nieuwe richtlijn 'Zorg in de Stervensfase' komt eraan
Auteur: Carend Congres Redactie
17.10.2023

De nieuwe versie van de richtlijn Zorg in de stervensfase is tien keer zo dik als de vorige uit 2010. Er is meer aandacht voor culturele, psychosociale en spirituele aspecten van het sterven. En veel meer literatuur om naar te verwijzen.

Lia van Zuylen, internist-oncoloog en hoogleraar klinische palliatieve zorg bij Amsterdam AMC, presenteert de richtlijn op 1 november tijdens het Carend-congres Zorg in de stervensfase.

De eerdere en eerste versie van de richtlijn dateert uit 2010. “Een wereld van verschil met de nieuwe versie”, constateert Van Zuylen, die voorzitter van de commissie was die de nieuwste richtlijn heeft samengesteld. “Dat heeft veel te maken met de ontwikkeling die palliatieve zorg, als specialistisch onderdeel van de gezondheidszorg, de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Het veld is in die tijd sterk geprofessionaliseerd en dat heeft ook zijn weerslag op de inhoud van de richtlijnen op gebied van palliatieve zorg.”

Lees het hele artikel op de website van de Dutch Health Hub.

Foto: Marieke de Lorijn


Op 1 november presenteert Lia van Zuylen de richtlijn op het congres 'Zorg in de Stervensfase'. Lees hier meer over dit congres.