Oma, wat heb je een mooi graf

Auteur: Jet Wedda, redacteur Carend
13.11.2022
Oma, wat heb je een mooi graf
Auteur: Jet Wedda, redacteur Carend
13.11.2022

Ondanks de donkere wolken boven het meestal zonnige Curaçao, zit Bea lekker buiten in het tuintje van het hospice. 

Ze staat bekend om haar grote talent voor fotografie. Bea heeft al jaren COPD en sinds vier jaar ook longkanker. Ondanks alles blijft ze optimistisch, maar ook realistisch. Ze deelt veel op social media, de reacties geven haar troost en kracht. Ondanks de bestralingen is de longtumor door haar luchtpijp gegroeid, waardoor ze bloedingen kreeg. Ze kunnen niets meer voor haar betekenen in het ziekenhuis. Bea post vanuit het ziekenhuis dat ze naar ‘het volgende vakantieoord gaat van waaruit ze de Grote Oversteek zal gaan maken’. 

Meestal duurt een verblijf in een hospice maximaal drie maanden. Inmiddels is Bea zeven maanden in hospice Arco Cavent. Ze had zelf niet verwacht dat ze daar zo lang zou zijn. Ze hoopt het record te verbreken, dat is één jaar en drie maanden. De tijd die ze nog heeft, wil Bea graag zo goed mogelijk besteden. ‘Als ik niets meer te doen heb, gaat het snel bergafwaarts’. Ze haalt geld op voor verschillende organisaties. Zo wordt tijdens de expositie ‘Art for the roses’ een kunstwerk van haar geveild. De opbrengst gaat naar de kankerbestrijding van het Prinses Wilhelminafonds.

‘Liggend op bed besefte ik dat ik geluk had dat er direct plaats was toen ik naar het hospice moest. Als ik straks op mijn wolkje zit en naar beneden kijk, hoop ik dat ik het hospice kan blijven volgen’. Ze besloot haar fotowerk uit te brengen in een boekvorm. Deze opbrengst gaat naar het hospice. Ze heeft ook een eigen stichting opgericht: Stichting ‘Bea Moedt’. Een paar weken terug was haar hele kamer bezaaid met confetti. Haar fotoboek Curaçao, my lasting love affair werd gepubliceerd. Ze is trots en heeft alweer ideeën voor nieuwe boeken die anderen voor haar zullen afronden als ze overlijdt. Bea weet niet wanneer ze tijd heeft om te sterven, maar ze weet wel dat ze zich op dit moment goed voelt. En zolang ze zich nog goed voelt, blijft ze actief. Bea heeft al zoveel medebewoners zien gaan. ‘De ene bewoner piept er stiekem tussenuit en van een andere neem je bewust afscheid, dat is soms best wel heavy'. Dan vraagt zij zich weleens af wanneer zijzelf aan de beurt is. Ze heeft wel een idee wat er gebeurt als ze overlijdt. ‘Dan trek ik mijn jas, oftewel mijn lijf, uit en mijn ziel blijft op het eiland, misschien wel hier in het hospice’. Daarom wil ze ook graag begraven worden, zodat de ‘jas’ op haar dierbare plek blijft. Bea is nieuwsgierig naar waar zij heen gaat na de dood, maar ze wil het nu nog niet weten. Ze heeft al van alles geregeld. Van een knal oranje rouwkaart tot de verkoop van haar auto. Op Curaçao worden mensen begraven in een gekleurd huisje, boven de grond. Bea heeft altijd gezegd ‘als ik dood ga, wil ik graag een fel blauw huisje met een lichtblauw kistje’. Het geeft haar rust dat ze alles geregeld heeft. Confronterend was het wel toen haar kleinkinderen riepen: ‘Oma, wat heb je een mooi graf!’ Ze schrok, maar was ook blij dat ze het mooi vonden. 

Elke dag dat Bea wakker wordt is een cadeautje. Haar echtgenoot komt twee keer per dag naar het hospice. Bea weet niet voor wie deze situatie het zwaarst is. Ze staan er samen bij stil en genieten van het samenzijn. Bea heeft geleerd hoeveel lieve mensen er zijn en denkt dat 95% van de mensheid goed is. Die 5% slechte mensen krijgt echter te veel podium, waardoor de wereld er onnodig slecht uitziet. Bea vindt dat mensen de dood bespreekbaar moeten maken. ‘Maak er wat van, wees lief voor elkaar. Als je dood gaat kan je je geld niet meenemen. Je hebt alleen jezelf, dus werk daaraan!’


Dit verhaal werd eerder geplaatst op Carend, in november 2022. Bea woont nog steeds in het hospice.

Op dinsdagavond 20 februari 2024 organiseert Carend het webinar 'Interculturele zorg rond het levenseinde bij patiënten op Curaçao'. Tijdens dit webinar zullen Rianne van Gestel, oprichter van Hospice Arco Cavent  en Tessa de Haas, directeur van Hospice Hamiëd, ingaan op de palliatieve zorg rond het sterfbed bij patiënten op Curaçao. Daarnaast zal Surandley Brito, verpleegkundige in zowel Hospice Arco Cavent als bij thuiszorgorganisatie “Wit Gele Kruis”, verder ingaan op de palliatieve zorg in de thuissituatie. Het webinar is bedoeld voor een breed publiek: denk hierbij aan zorgverleners uit zowel de eerste, tweede als derde lijn. Daarnaast is dit webinar ook toegankelijk voor naasten of voor patiënten zelf, ongeacht culturele achtergrond. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse in dit onderwerp. Inschrijven kan hier.


b s
In stilte en trots op wie je ben, en wat je gedaan heb ,en nog steeds met alle liefde doet heb ik je gevolgd. Eigenlijk nooit weg uit me gedachtes geweest ook al was het ver vandaan.nooit zal en ben ik je vergeten xxx Goede reis tante.xx
Log in om reacties te plaatsen