Online avond over het koppelbed, de waakmand, de wensambulance en vrijwilligers in de palliatieve zorg

Auteur: Sander de Hosson
26.04.2022
Online avond over het koppelbed, de waakmand, de wensambulance en vrijwilligers in de palliatieve zorg
Auteur: Sander de Hosson
26.04.2022

Als men praat over 'zorg in de stervensfase' lijkt de nadruk vaak te liggen bij medische interventies zoals symptoombestrijding, palliatieve sedatie en euthanasie. Maar er zijn veel meer zaken die aandacht verdienen rondom dit thema.

Tijdens de online avond op 28 april a.s. verkent presentator Wouke van Scherrenburg een wereld die juist buiten het medische kader ligt en die minstens net zo belangrijk is. We zullen het hebben over de waakmand, de wensambulance, het koppelbed en de ongekende inzet van vrijwilligers rond het sterfbed.

We beginnen met de wensambulances, die vaak ingezet worden als mensen nog een laatste wens hebben die ze graag vervuld zien. Opvallend vaak blijkt dat dit geen grote wensen zijn, maar dat het gaat om nog eenmaal een ritje te maken naar het strand of het bos. We praten met verschillende organisaties over hun ervaringen. Wie zijn de mensen achter de verschillende wensambulances? Welke wensen kunnen ze vervullen? Wat betekent dit voor de mensen en hun naasten?

Gasten: Stichting Ambulancewens, Wensambulance Noord-Nederland, Wensambulance Utrecht.

Tweede onderwerp is de waakmand. Een waakmand is een betrekkelijk nieuw begrip in de zorgwereld en analoog aan de kraammand, maar heeft een net zo belangrijke functie aan de andere kant van het leven. De mand kan aangeboden worden aan de familie en vrienden die naast het bed van de stervende zitten en bevat boeken, bundels, muziek, wenskaarten en nog veel meer zaken die een belangrijke rol kunnen vervullen rondom het afscheid. We praten met Leny Merks van 'Waakmand Bommelerwaard' die waakmanden verspreidt in haar netwerk. Wat zit er in zo'n waakmand? Hoe reageert de familie er op?

Daarna komen de vrijwilligers binnen de palliatieve en terminale zorg aan bod. Vrijwilligers hebben een buitengewoon belangrijke positie. Zij verlenen hun hulp in het hospice, maar ook in de thuissituatie. Veel vrijwilligers worden vertegenwoordigd door de VPTZ, de vrijwilligers palliatieve en terminale zorg. De directeur van VPTZ, Carla Aalderink, schuift deze avond aan en vertelt over de enorme inzet van vele mensen in de thuissituatie, hospices en instellingen.

Als laatste zullen we ingaan op ervaringen rond het koppelbed. Een koppelbed is een bed dat tegen het hooglaagbed van een stervende geplaatst wordt, waardoor partners en ouders met hun kinderen (of andersom) nog intimiteit kunnen ervaren, zonder dat ze door vervelende richels of bedranden worden tegengehouden. Het bed werd in 2018 geintroduceeed en bij elkaar gerend door de organisatie Roparun en ook Maarten van der Weijden heeft een deel van de opbrengst van zijn Elfstedenzwemtocht gedoneerd aan het beschikbaar komen van koppelbedden in ziekenhuizen en andere instellingen. We praten onder andere met Wies Wagenaar, voorzitter van het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam die een rol had in de verspreiding van de koppelbedden over Nederland. Hoeveel koppelbedden zijn er in Nederland en wat zijn der ervaringen tot nu toe? Hoe kunnen organisaties aan zo'n koppelbed komen?

Al met al wordt het een belangrijke avond over deze niet-medische zaken rond het sterfbed. We maken de opbrengst van deze avond over naar deze doelen. De avond is toegankelijk voor iedereen. Er zal veel ruimte zijn voor vragen.

Schrijf je in op: https://www.carend.nl/webinars#1-het-koppelbed-de-vrijwilliger-de-waakmand-en-de-wensambulance


Lees meer over de waakmand: https://carend.nl/artikel/de-waakmand

Lees meer over het koppelbed: https://carend.nl/artikel/het-koppelbed-verdient-veel-meer-aandacht

Lees meer over vrijwilligers in de palliatieve zorg: https://www.carend.nl/artikel/het-ongekende-belang-van-vrijwilligers-de-palliatieve-en-terminale-zorg

Lees de column Trudy (een ode aan vrijwilligers): https://carend.nl/blog/trudy-een-ode

Foto bijschrift: Ambulancewensbant