Palliatieve zorg in het verpleeghuis: met Teun Toebes en Margot Verkuylen

Auteur: Carend Redactie
20.01.2022
Palliatieve zorg in het verpleeghuis: met Teun Toebes en Margot Verkuylen
Auteur: Carend Redactie
20.01.2022

Op 8 maart a.s. organiseert Carend een avond over de palliatieve zorg in het verpleeghuis. Als ondertitel kiezen wij voor 'Zie de mens'. Met twee experts/ervaringsdeskundigen zullen we ons deze avond focussen op de vraag hoe we kwaliteit van leven voor de patiënten in het verpleeghuis, vaak patiënten met het dementieel syndroom, kunnen verbeteren.

Teun Toebes is een 22-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Waarom? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degene die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Hoe? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen. Teun Toebes is auteur van het boek Verpleegthuis, waarin hij zijn ervaringen beschrijft in het verpleeghuis. Hij beschouwt de cliënten daar als huisgenoten.

Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde, is heel blij met de aandacht die Teun Toebes genereert voor deze patiëntencategorie, maar zegt ze, 'het dementieel syndroom is een vreselijke ziekte die mensen op allerlei fronten uitholt. De ziekte verloopt altijd dodelijk. Op veel foto's van verpleeghuizen wordt de patiënt met het dementieel syndroom vaak vrolijk lachend afgebeeld, maar als we de ziekte in zijn volle omvang willen laten zien, moeten we ook de ellendige kanten ervan laten zien: de mens verdwijnt langzaam, mensen hebben geen eetlust meer en slapen soms de hele dag. We willen dat ze blijven eten en drinken, dus blijven we aandringen. Maar is dat wel goed? Waar liggen de grenzen van de zorg?

Een interessante avond dus over kwaliteit van leven voor een patiëntencategorie die in omvang alleen maar toeneemt vanuit twee heel verschillende perspectieven. Centraal staat: 'zie de mens'. Maar hoe doen we dat het beste als zorgverlener en ook als maatschappij? 


Kijk online mee naar het webinar 'Palliatieve zorg in het verpleeghuis: zie de mens'

Wanneer: Dinsdag 8 maart a.s.

Tijd: 20.00 uur

Bedoeld voor: Iedereen met interesse voor dit onderwerp, in het bijzonder naasten, verzorgenden, verpleegkundigen, artsen en paramedici. Voor zorgverleners is accreditatie aangevraagd.

Inschrijven: onderste kader op deze link: webinars
Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde