Schrijnend verhaal over bureaucratie in de palliatieve zorg heeft grote impact.

Auteur: Carend Redactie
20.01.2023
Schrijnend verhaal over bureaucratie in de palliatieve zorg heeft grote impact.
Auteur: Carend Redactie
20.01.2023


Er werd twee weken geleden massaal gereageerd op bovenstaande oproep van verpleegkundige Jennifer Bergkamp op LinkedIn. Met schrijnende voorbeelden illustreerde de verpleegkundige bij Buurtzorg Nederland maar weer eens hóe belangrijk het is om de zorg terug te geven aan de zorgprofessionals.

‘Hoe vaak per dag moet jij naar het toilet? En heb je dan een verschoning nodig of niet? Gebruik je toiletpapier en hoeveel? Wordt het al gênant? Te privé misschien?’ Met deze vragen begint Jennifer Bergkamp haar dringende oproep op LinkedIn. Met duizenden reacties en likes krijgt ze veel steun en herkenning. Maar dit verhaal is dagelijkse kost voor veel zorgverleners en roept bij velen collega’s in de (palliatieve) zorg pijnlijke gevoelens en frustratie op over de enorme bureaucratie in de zorg. Het verhaal viel op en werd gepubliceerd door de Libelle en de Telegraaf (en vele andere media).

‘Hoe vaak per dag moet jij naar het toilet? En heb je dan een verschoning nodig of niet? Gebruik je toiletpapier en hoeveel? Wordt het al gênant? Te privé misschien?’

Jennifer is beduusd van de reacties. "Ik was niet in de veronderstelling iets te bereiken,  maar ik schreef het meer om mijn gevoel onder woorden te brengen, zodat ik het makkelijker een plek kan geven. Vervolgens kregen mijn woorden vleugels.

Jennifer vertelt dat er nu van alles in beweging komt: “Ik werd benaderd door een zorgverzekeraar, en daar was echt wel een goed gesprek mee te voeren. Hierna nam ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) contact met me op. Hun zoektocht naar daadwerkelijke verandering lijkt oprecht en ze willen daarin dan ook de deskundigheid van de werkvloer meenemen." 

Carend zal de ontwikkeling in dit dossier op de voet gaan volgen en direct berichten als er veranderingen te melden zijn.


Foto: Istock